24 d’oct. 2014

Les noves excavacions a la Vil·la Romana del Pla de l'Horta posen al descobert dos grans magatzems amb restes d'una quinzena de dolies

                                                                                        Fotos: Ràdio Sarrià

Ràdio Sarrià.
Les noves excavacions a la Vil·la Romana del Pla de l'Hora de Sarrià de Ter de la UdG  han posat al descobert dos grans magatzems amb restes d'una quinzena de dolies, uns contenidors de ceràmica que es feien servir en època romana per emmagatzemar gra o líquids. Segons l'arqueòleg Lluís Palahí que dirigeix les excavacions de la Vil·la Romana "il·lustren molt bé la transformació que va patir amb el pas del temps, originalment era un edifici residencial i cada vegada té més característiques de tipus industrial".

Segons Palahí les sales que s'han descobert havien format part de la zona residencial i una d'elles encara conserva restes de pintura a les parets i també mosaic i després en època del baix imperial,  al segle IV van ser remodelades i allò que abans era un edifici residencial es va convertir en un espai industrial on hi han trobat al seu interior dos grans magatzems les restes d'una quinzena de dolies, que eren unes gerres de ceràmica que es feien servir a l'època romana per emmagatzemar gra o líquids. Els treballs que s'han realitzat en aquesta setena campanya i que finalitzen avui després de quatre setmanes, també han permès finalitzar l'excavació del sector occidental de la vil·la on s'ubicaven dues grans premses de vi i tot un seguit de dipòsits annexes.
Les excavacions formen part d'un projecte de recerca impulsat pel Laboratori d'Arqueologia i Prehistòria de l'Institut de Recerca Històrica de la UdG, l'Ajuntament de Sarrià de Ter i la Diputació de Girona.
El projecte té tres objectius, el científic, que compren l'excavació i estudi de la vil·la, el patrimonial que preveu la consolidació i adequació del jaciment i la seva futura obertura al públic i el formatiu ja que els treballs els realitzen estudiants de la UdG.