15 d’oct. 2014

Salut posa en marxa la nova campanya de vacunació antigripal

Ràdio Sarrià.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya distribuirà 1.200.000 dosis de la vacuna contra la grip.
La vacunació antigripal és la mesura de prevenció primària fonamental per prevenir la grip i les seves complicacions.
L’objectiu de la campanya és fonamentalment evitar les complicacions de la grip en les persones amb problemes crònics de salut, edat avançada o altres condicions que les fan especialment susceptibles als efectes d’aquesta malaltia.
La campanya d’enguany també busca millorar la cobertura dels treballadors de la salut, per un doble motiu: d'una banda, perquè poden actuar com una font d’infecció per a persones de risc i, de l'altra, perquè formen part del col·lectiu de serveis essencials per a la comunitat i actuen com a models i prescriptors. En aquest sentit, el passat 3 d'octubre de 2014 l'ASPCAT va celebrar una jornada informativa sobre la vacuna de la grip destinada a professionals sanitaris, en què, entre altres assumptes, es va incidir en l'efectivitat demostrada de la vacuna antigripal. En adults sans, l'eficàcia del preparat administrat durant la temporada passada va arribar al 61% de mitjana. En la jornada també es va destacar que la vacunació en els professionals sanitaris els protegeix a ells mateixos, als familiars i als pacients, ja que el virus de la grip és contagiós des d'un dia abans del desenvolupament dels símptomes i fins a cinc dies després. A més, entre el 30 i el 50% de les persones infectades poden restar asimptomàtiques, tot i transmetre el virus.
El Departament de Salut distribuirà 1.200.000 dosis de vacuna per tal d’immunitzar els grups de població que es consideren prioritaris i que han estat consensuats amb la resta de comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. La durada prevista de la campanya és de dos mesos. Normalment, l’activitat gripal comença a finals de desembre o principis de gener, però durant tot el període vacunal es pot fer la vacunació de forma òptima i els centres s'organitzen per distribuir l’activitat vacunal durant tot aquest període.
Els grups de risc són les persones que tenen un alt risc de presentar complicacions, entre les quals hi ha les que pateixen certes malalties cròniques (pulmonars, cardiovasculars, diabetis, insuficiència renal, etcètera), les internades en institucions tancades (residències geriàtriques, centres de malalts crònics, malalts mentals, etcètera), les dones embarassades, les persones amb obesitat mòrbida i totes les persones de 60 o més anys d’edat.
També s’han de vacunar les persones que poden transmetre la grip a les persones d’alt risc, especialment els treballadors sanitaris i els d’institucions que acullen persones d’alt risc, com ara residències geriàtriques o centres de malalts crònics.
Els membres dels serveis públics essencials per a la comunitat s’han de vacunar per minimitzar la interrupció de la seva activitat durant els brots gripals. Es tracta dels policies, bombers, personal de protecció civil, personal que treballa en emergències sanitàries, personal d’institucions penitenciàries i d’altres centres d’internament per resolució judicial, etcètera.
La vacuna d’aquest any
 L'OMS va publicar, com cada any el mes de febrer, les recomanacions per a la composició de la vacuna antigripal trivalent per a la temporada 2014-2015 a l'hemisferi nord, que no té canvis en relació amb la vacuna trivalent estacional de 2013-2014.
La vacuna antigripal trivalent recomanada per a la temporada gripal 2014-2015 a l’hemisferi nord inclou:
Una soca anàloga a A/Califòrnia/7/2009 (H1N1)pdm09.
Una soca anàloga a A/Texas/50/2012 (H3N2).
Una soca anàloga B/Massachusetts/2/2012 (llinatge Yamagata).
La vacunació antigripal anual es recomana per aconseguir protecció contra les soques que circularan amb més probabilitat durant la temporada gripal, i normalment cada any hi ha canvis en aquestes soques.
Els principals símptomes de la grip 
són febre alta (més de 38ºC), calfreds, malestar general, tos intensa i persistent, mal de cap i dolors musculars. Té una durada de 5 a 7 dies, tot i que alguns dels símptomes poden durar una setmana o dues. Com que es tracta d’una malaltia vírica, no cal prendre antibiòtics. Molts dels símptomes de la grip són similars als dels refredats i altres malalties respiratòries. Les persones que pateixen problemes de salut crònics poden necessitar que se les hospitalitzi en cas de contreure-la.
La vacuna antigripal és la millor mesura per prevenir tant la grip com les seves complicacions. Les vacunes actuals estan molt purificades i gairebé no generen reaccions locals ni generals.
Aquestes vacunes no contenen virus amb capacitat infectiva i, per tant, qualsevol infecció respiratòria o coriza que pugui aparèixer després de rebre la vacuna és deguda a agents que no hi estan relacionats.