(3/24 -Ràdio Sarrià) Barack Obama ja és oficialment el nou president dels Estats Units. Aquest 20 de gener a la tarda, en una acte multitudinari, davant de més de quatre milions de persones, ha jurat el càrrec. Una ovació de punta a punta del National Mall ha respost la promesa de protegir i defensar la Constitució dels Estats Units. Comença l'"era Obama". Una "nova era de responsabilitat" dels nord-americans en les seves vides i del seu país en el món, segons ha dit el nou president en el discurs de presa de possessió. Uns minuts abans que ho fes Obama, el seu vicepresident, Joe Biden, ha jurat el càrrec. Obama ha fet el jurament presidencial sobre la mateixa Bíblia que el 1861 va fer servir Abraham Lincoln, justament un dels artífexs de l'abolició de l'esclavitud. Amb aquest traspàs de poder, els Estats Units han fet història. Obama és ja el 44è president dels Estats Units i es converteix en el primer negre a arribar a la Casa Blanca. Es posa, doncs, punt final a 8 anys de mandat de George Bush.
Abans de la cerimònia de jurament, Obama i la seva esposa Michelle han anat a la capella de Saint Johan per assistir a una cerimònia religiosa. Tot seguit han anat a la Casa Blanca. Allà han estat rebuts afectuosament pel president George Bush. Michelle ha volgut tenir un detall amb la seva antecessora, Laura Bush, i li ha fet entrega d'un regal. El president entrant i el president sortint han compartit un cafè. Després, tots dos han sortit de la Casa Blanca per anar plegats al cotxe oficial fins al podi situat al davant del Capitoli on Obama ha jurat el càrrec. Uns minuts abans i precedit d'una actuació de la cantant afroamericana Aretha Franklin, John Biden ha jurat el càrrec de vicepresident dels Estats Units, posant així punt final a una carrera de 36 anys com a senador per Delaware al Capitoli.
Obama agafa les regnes del país en un moment especialment delicat. Conscient de les il·lusions dipositades en ell, Obama ha pronunciat un dels discursos més importants de la seva meteòrica carrera política. "En aquest dia, ens reunim aquí perquè hem escollit l'esperança sobre la por, la unitat de propòsit per sobre del conflicte i la discòrdia".
Una part important del discurs l'ha centrat en la crisi econòmica i en els problemes domèstics. Segons Obama, "la nostra economia està molt debilitada, a conseqüència de l'avarícia i la irresponsabilitat per part d'alguns, però també pel fracàs col·lectiu a l'hora de prendre les decisions difícils i preparar la nació per a una nova era". Una nova era que ha qualificat de "responsabilitat" i que demana "el reconeixement, per part de cada nord-americà, que tenim obligacions de cara a nosaltres mateixos, la nostra nació i el món".
Però també ha llançat un missatge d'optimisme, de capacitat per superar les dificultats. Obama ha fet una crida a arremangar-se. "Continuem sent el país més poderós i més pròsper del món. l els nostres treballadors no són menys productius que quan va començar aquesta crisi. Les nostres ments tampoc tenen menys inventiva, ni són menys creadores. Els nostres cervells es necessiten tant o més que la setmana passada, el mes passat o la setmana passada. La nostra capacitat continua sent la mateixa. No ha disminuït, però ara estem en un nou moment. Haurem de protegir els nostres interessos i prendre decisions que no són fàcils. Des d'avui haurem de despertar-nos, arremangar-nos, espavilar-nos i començar a treballar per refer aquest país."
Obama ha fet referència també a la unitat del país. Una unitat en la diversitat que és, segons el nou president demòcrata, d'on surt la força dels Estats Units. "Som una nació de cristians i de musulmans, de jueus i d'hindús i de no creients. Hem aixecat el país en tots els idiomes i amb totes les cultures, arribades de cada racó del planeta. I perquè hem tastat l'amargor de les guerres civils i de la segregació, hem sortit de les etapes fosques com un país mes fort i unit. No podem fer més que pensar que els vells odis passaran algun dia, que la divisió tribal es dissoldrà i que ara que el món es fa mes proper, la nostra humanitat, la de tots, apareixerà. I els Estats Units han de tenir un paper principal en aquesta nova època de pau."
Un paper internacional que ha de canviar però sense perdre la fidelitat als principis dels pares fundadors. "Creiem -ha dit Obama- que la tria entre la nostra seguretat i la nostra fe és falsa. Els pares fundadors de la pàtria van fer front a perills que no podem ni imaginar. A totes les persones, arreu del món, als polítics que ens estan veient des de les grans capitals fins a les ciutats més petites, com aquella on va viure el meu pare: vull que sàpiguen que els Estats Units són amics de cada un dels països del món, sempre que busquin un futur amb pau i dignitat. I ara, de nou, estem preparats per ser-ne els líders."
Però també ha deixat clar que no abaixarà la guàrdia davant els enemics de la llibertat i la democràcia. "Començarem amb unes polítiques responsables, en el cas de l'Iraq, per garantir la llibertat, i també en el cas de les amenaces nuclears; recordem que lluitem per una perspectiva d'un món millor. No ens haurem de penedir ni disculpar-nos pel nostre estil de vida davant d'aquells que intenten dur a terme els seus objectius amb la matança d'innocents. Ja us dic ara que el nostre esperit és més fort, que no es pot trencar, no podeu superar-nos. Us guanyarem!"
Obama s'ha compromès també a ajudar els països pobres a combatre la misèria i a fer-ho sense malmetre el planeta. "No podem permetre'ns la indiferència al sofriment fora de les nostres fronteres, i tampoc podem consumir els recursos del món sense tenir en compte quin efecte tindrà. El món ha canviat i nosaltres també ho hem de fer."
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada