30 de gen. 2009

El fiscal acusa Núria Pórtulas de col·laboració amb banda armada i demana una pena de 5 anys de presó

(Vilaweb/Ràdio Sarrià) També sol·licita la imposició d'una multa 6.300 euros
El fiscal acusa Núria Pòrtulas de col·laboració amb banda armada i demana una pena de cinc anys de presó i multa de 6.300 euros i la inhabilitació absoluta durant quinze anys. La família de Núria Pòrtulas, la noia de Sarrià de Ter que va ser detinguda el 7 de febrer del 2007 al Pont Major acusada de col·laboració amb banda armada, considera excessiva la pena. L'advocat de la noia, Benet Salellas, diu que s'enfronta a una posició feble, perquè la petició de cinc anys és la mínima pel tipus de delicte.
El fiscal centra bàsicament les seves conclusions provisionals en els informes policials, sense entrar gaire en concrecions. En aquest sentit, conclou que la noia forma part de cèl·lules anarquistes desarticulades que han participat en actes de sabotatge de caràcter terrorista, com s'atribuïa a Juan Antonio Sorroche, company de Pòrtulas. Així mateix, acusa Pòrtulas de cometre accions amb finalitats terroristes, argumentant que disposava de prou informació i capacitació tècnica per a això. Manté que va executar actes preparatoris encaminats a l'execució d'accions terroristes amb l'observació d'objectius i mesures de seguretat d'edificis oficials.
El fiscal esmenta també que li van trobar documents i suports informàtics, i un disquet on s'expliquen les passes a seguir per a la confecció de còctels molotov. També esmenta la constància d'antecedents de fets delictius suposadament sota la premissa de solidaritat activa amb anarquistes, com el del 12 de juliol del 2005, en què un artefacte va ex plotar en una casa de cultura italiana a Barcelona i va morir un gos dels Tedax.
Per la seva banda, l'advocat Benet Salellas manté que en l'escrit d'acusació el fiscal ha agafat les hipòtesis de treball i no fa concrecions sobre el delicte ni en què es basa. Per tot això, i pel fet que la fiscalia acusa amb la pena més baixa pel delicte de col·laboració amb banda armada, Salellas valora l'escrit del fiscal en el context del moviment de suport a la noia, i per la insuficiència de proves. «Si la fiscalia imposa cinc anys, vol dir que no està gaire convençuda», va afegir Salellas, que admet que hauria preferit l'arxivament del cas. Afegeix que, malgrat la gravetat, la defensa s'enfronta al contrari amb una posició feble, i reitera que cinc anys de pena és el mínim que es pot posar per aquest delicte.
Per la seva banda, el germà de la noia, Miquel Pórtulas, considera que l'acusació «no s'ajusta» a la realitat, i va anunciar una concentració pel dissabte 7 de febrer, dia que es compliran dos anys de la detenció de la Núria.
Dos anys des de la detenció
Núria Pòrtulas va ser detinguda el 7 de febrer del 2007, fa gairebé dos anys, i encara no ha estat jutjada. Ara, després que el fiscal ha presentat el seu escrit d'acusació, l'advocat, Benet Salellas, té un termini de cinc dies per presentar l'escrit de la defensa, exposant els seus desacords. Després faltarà convenir la data del judici, que Salellas creu que serà d'aquí a uns mesos, entre dos i quatre; molt probablement abans de l'estiu. El judici es farà a Madrid, a la sala de penal de l'Audiencia, secció quarta. O sigui que hauran passat dos anys i mig abans que Pòrtulas tingui la sentència. La noia, durant aquest temps, s'ha hagut d'anar presentant al jutjat periòdicament. Pòrtulas va ser detinguda a la casa ocupada El Rusc del Pont Major de Girona, enmig d'un impressionant desplegament policial. La seva odissea va començar onze dies abans de la detenció, la nit del 27 de gener, quan va ser aturada en un control de l'operatiu Nansa, que els Mossos havien establert a Besalú per atrapar o dissuadir els lladres que assalten habitatges, sobretot els que ho fan de manera violenta. Pòrtulas venia d'Olot, on havia participat en una manifestació en contra de la brutalitat policial. Li van trobar diversa documentació propagandística de caire anarquista i una llibreta de notes de color blau, segons van fer constar els agents en l'acta. Després de la detenció, l'assemblea d'amics i familiars de Pòrtulas es van mobilitzar organitzant una concentració de protesta cada setmana davant la seu d'ICV-EUiA a Girona, en contra de l'actuació del Departament d'Interior, encapçalat per Joan Saura. La concentracions i manifestacions es van anar succint durant mesos, fins que Pòrtulas va ser posada en llibertat provisional.