29 de gen. 2009

Els Bombers de la Generalitat treballen en tasques forestals

(Ràdio Sarrià) El temporal de vent ha fet caure gran quantitat d’arbres i vegetació als boscos, que augmenten el risc d’incendi forestal i han deixat els camins, vies públiques i pistes forestals inaccessibles per als vehicles d’emergències.
Les tasques de neteja forestal tenen com a objectiu, a més de la prevenció d’incendis, la neteja i l’obertura de la xarxa de camins, per tal que els accessos en cas d’incendi forestal sigui possible
Els Bombers de la Generalitat, a més d’atendre els serveis d’emergències habituals estan esmerçant esforços per tal de prevenir els incendis forestals.
Arran del temporal de vent, els Bombers han treballat en més de 6.000 serveis urgents relacionats amb el temporal de vent.
El temporal de vent del passat cap de setmana ha deixat els boscos catalans plens d’arbres i vegetació caiguts, els quals, un cop assecats, fan augmentar de forma important el risc d’incendi forestal. D’altra banda, les condicions actuals fan que els camins i pistes forestals fossin inaccessibles per als vehicles dels Bombers en cas de produir-se un incendi forestal.
Davant d’aquesta situació, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) ha pres una sèrie de mesures encaminades a la disminució dels risc d’incendi i la prevenció dels incendis forestals, que han de permetre analitzar, diagnosticar l’actual situació i proposar mesures i accions que caldria realitzar abans del proper estiu.
D’aquesta manera, els Bombers de la Generalitat, a més d’atendre els serveis d’emergències habituals, treballen amb el suport dels auxiliars forestals contractats per la DGPEIS durant la campanya d’hivern per prevenir els incendis forestals.
Aquests auxiliars forestals realitzen, de forma habitual, una sèrie de tasques, com és el manteniment de les infraestructures antiincendis de la DGPEIS (punts d’aigua, torres de guaita, etc.).
Davant de les circumstàncies excepcionals derivades del temporal de vent, aquestes unitats d’auxiliars forestals han estat destinades a treballs de prevenció forestal a les zones de Catalunya que han tingut els pitjors efectes del temporal de vent.
En aquest sentit, els Bombers de la Generalitat estan treballant amb col·laboració amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge, en tasques de neteja i prevenció forestal en aquelles zones on els efectes del temporal han estat més devastadors.
La DGPEIS té previstos dos vols de reconeixement del territori, entre avui i demà, que tenen com a objectiu obtenir una visió general dels efectes del temporal, i permetre una millor planificació dels llocs i tasques més adients a realitzar a cada indret. A més a més, ha ofert a membres del departament de Medi Ambient i Habitatge i de la Diputació de Barcelona participar en aquests vols.
Des de fa més d’un any, els Bombers de la Generalitat treballen en l’aprofundiment del coneixement del risc, tot duent a terme feines per tal d’inventariar, conèixer millor i avaluar, quines són les instal·lacions, edificis i indrets de major risc. Aquest millor coneixement dels elements vulnerables permet una millor intervenció dels Bombers en cas d’emergència.