22 de gen. 2009

Un fàrmac utilitzat per tractar la diabetis té un efecte anticancerigen

(Ràdio Sarrià) Dos estudis duts a terme per científics de l´Institut Català d´Oncologia de Girona i de l´Institut d´Investigació Biomèdica de Girona Doctor Josep Trueta han revelat que la metformina, un dels fàrmacs més utilitzats en el tractament de la diabetis, redueix el risc de patir alguns tumors de mama i que té un efecte protector del teixit cardíac dels malalts oncològics. El descobriment referma la hipòtesi que la causa d´alguns tumors són alteracions en el metabolisme de les cèl·lules i no pas només en els gens.
El Doctor Javier Menéndez investigador de l'ICO que investiga les causes moleculars del càncer preveu iniciar l'any vinent un assaig clínic amb dones gironines, pacients molt concrets, dones amb tumors molt avançats i agressius que no tenen tractament terapèutic. Els resultats es coneixeran entre els tres i cinc anys.
Segons Menéndez els estudis també demostren que el càncer i l'envelliment són procesos causats per molècules comunes i que "buscant la connexió entre els canvis metabòlics, el càncer i l'envelliment, podem arribar a trobar la manera que no es perdin els mecanismes que tenim en la joventut i que no tenim quan ens fem grans, i que s'associen a les malalties de l'envelliment"
Menedéz està convençut que en un futur no gaire llunyà complir 100 anys serà una esperança de vida normal.