16 de jul. 2009

La generació de residus municipals a Catalunya es manté estable. Girona és la demarcació que genera més residus per habitant

(Ràdio Sarrià) La mitjana de generació de residus per habitant i dia ha estat d’1,59 Kg l’any 2008, per sota dels darrers tres anys. La recollida selectiva de residus es consolida i s’incrementa un 1,5%, respecte de l’any 2007. Les llars catalanes reciclen un de cada tres quilos de residus que generen. L’any 2008 Catalunya va generar 4.276.093,69 tones de residus municipals. Això suposa que, de mitjana, cada català va generar 1,59 kg de residus al dia. En la línia dels resultats dels darrers tres anys, es manté la tendència a l’estabilització en la generació de residus municipals i, de fet, s’observa una lleugera davallada. La xifra total de recollida selectiva de residus municipals a Catalunya l’any 2008 és de 1.472.056,56 tones, un 1,5% més que l’any 2007, en què es van separar 1.453.965 tones. La tendència de separació de residus dels ciutadans, per tant, continua a l’alça.
Les dades de 2008 indiquen que la ciutadania ha seleccionat un 34,4% del total dels residus que genera. Per tant, separen per reciclar un de cada tres quilos dels residus que generen. La recollida dels envasos lleugers (plàstic, llaunes, brics, etc.) ha tingut un creixement considerable l’any 2008, un 12% respecte de l’any anterior. En total, l’any 2008 s’han recollit selectivament 116.239 tones d’envasos. Pel que fa a la matèria orgànica (restes de menjar), el 2008 s’ha recollit un 4,5% més que el 2007 i la xifra se situa en les 315.804 tones. A més, durant aquest període, quaranta-sis municipis han iniciat la implantació de la recollida selectiva de la matèria orgànica. S’han recollit 204.358 tones de vidre, cosa que suposa un 1,4% més respecte de l’any anterior. El residu que la ciutadania separa en major quantitat és el paper i el cartró: l’any 2008 se n’han recollit 411.317 tones. D’altra banda, s’han portat a les deixalleries un total de 196.365,45 tones de residus, un 6,4% més que en el 2007.
El Gironès és la demarcació que més residus genera per habitant, amb un total de 2,37 quilos per habitant/dia. Cada habitant genera de mitjana 1,94 quilos/dia. La recollida selectiva ha augmentat però continua per sota de la mitjana catalana. Segons l'informe elaborat per l'Agència de Residus de Catalunya.
D'altra banda, L’Agència de Residus de Catalunya, l’Ajuntament de Girona i el Consell Comarcal del Gironès han signat un conveni de col•laboració per impulsar un complex d’infraestructures de gestió de residus municipals al GironèsDonarà cabuda a diferents instal•lacions per garantir la màxima recuperació i valorització de la totalitat dels residus municipals abans del seu destí final. El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, l’alcaldessa de Girona, Anna Pagans, i el president del Consell Comarcal del Gironès, Lluís Freixas, van signar dilluns passat el conveni marc de col•laboració per impulsar les infraestructures de gestió de residus de la comarca del Gironès. L’objecte del conveni consisteix en l’establiment del marc de col•laboració entre l’Agència de Residus de Catalunya, l’Ajuntament de Girona i el Consell Comarcal del Gironès per implantar el model català de gestió dels residus municipals al Gironès i, en concret, per impulsar la gestió del projecte per a la construcció del Complex Tecnològic de Gestió de Residus Municipals de Campdorà, al terme municipal de Girona.
Aquest conveni s’emmarca dins les actuacions previstes en el Pla territorial sectorial d’infraestructures de gestió de residus municipals. El Pla territorial estableix per primera vegada al nostre país la racionalització de la planificació de les instal•lacions de tractament de residus arreu del territori. L’objectiu és aconseguir l’autosuficiència dels diferents àmbits territorials, reduint així el desplaçament de residus i reordenant els fluxos de residus existents.
El Complex Tecnològic de Gestió de Residus de Campdorà, que donarà servei a una població de 175.000 habitants, serà un centre de referència a Catalunya. Donarà cabuda a diferents instal•lacions per garantir la màxima recuperació i valorització de la totalitat dels residus municipals abans del seu destí final.
Es construirà una planta de tractament de la fracció orgànica recollida selectivament (restes de menjar i restes vegetals), de la qual s’obtindrà adob per a usos agrícoles i energia elèctrica. Es tirarà endavant una planta de tractament de la fracció resta (els residus que no es recullen selectivament), on es recuperaran tots els materials que poden tornar al cicle productiu, garantint el màxim aprofitament dels recursos. També s’adequarà l’espai per ubicar una planta de tractament de voluminosos (sofàs, mobles, etc.), on es classificaran i recuperaran tots els materials valoritzables, així com una planta de transferència on arribarà el paper/cartró i el vidre de diferents indrets i s’adreçarà cap a les plantes de recuperació corresponents.