12 d’ag. 2009

Els pins pateixen els efectes de la pedregada segons l'Ajuntament de Sarrià de Ter

(Ràdio Sarrià) Segons l'Ajuntament de Sarrià de Ter, des de fa dies s'ha pogut observar que els pins dels boscos de Sarrià rossejaven i segons les consultes fetes al Departament de Medi d'Agricultura, Medi Ambient de la Generalitat, empreses responsables de les obres de construcció del túnel del TGV a Sarrià de Ter, agents rurals i tècnics, la causa és la intensa tempesta de pedregada que va afectar la zona el passat dia 4 de juliol que va afectar clarament els pins pinyoners, sense que afectés ni el pi blanc ni altres espècies del bosc. Per aquest motiu els pins presenten aquest aspecte totalment sec.
En d'altres municipis fins i tot costaners on han caigut fortes pedregades, s'han trobat amb el mateix problema, capçades seques de pinedes, claps d'abres totalment morts. Segons estudis tècnics, les nombroses ferides que presenten aquests arbres a causa de fortes pedregades originen una secreció interna de reïna (enteiament) per tal de cicatritzar-les, que col·lapsa gran part dels teixits vasculars, per on circula la saba, provocant un assecament del brot afectat a partir d'aquell punt o per altra banda es poden produïr una defoliació directa i trencament de branquillons, també segons els estudis realitzats s'ha de tenir en compte que els pins pateixen forts atacs de processionària i que estan debilitats.
El Montgrí
D'altra banda l'acumulació d'arbres morts també presenten riscos per a les pinedes afectades com un augment de risc d'incendi i pels arbres supervivents, però debilitats, a causa d'atacs de perforadors de brots i foncs entre d'altres.