(Ràdio Sarrià) Un 53% dels gironins que han patit un càncer entre 2000-2004 han aconseguit salvar-se i continuen vius 5 anys després segons les dades de la publicació CanGir A que recull l'impacte del càncer a la demarcació de Girona.
Aquesta malaltia és la primera causa de mort entre els homes gironins però la supervivència -sobretot en càncers com mama, pròstata o leucèmia- ha millorat en els darrers anys. Segons aquestes dades el càncer va causar la mort del 26,9% de les persones que van perdre la vida a Girona entre els anys 2003-2004. La malaltia és més comú entre els homes que en les dones. El risc de desenvolupar un càncer fins als 74 anys és d'un de cada tres homes per una de cada cinc dones. Mentre que el nivell de supervivència dels malalts de càncer, cinc anys després de què els diagnostiquin la malaltia, ha millorat en els darrers anys. Segons dades de la publicació CanGir, si el 49% dels pacients diagnosticats entre els anys 1995-1999 es van salvar de la malaltia, en el període 2000-2004 el percentatge s'eleva al 53%
Aixì entre els homes, la supervivència dels malalts de càncer de pròstata ha millorat un 8,6% en el període 2000-2004 (sempre respecte l'anterior, 1995-1999), el de recte i anus un 8,5%, un 3,1% el de pulmó o un 9,1% el del cervell i el sistema nerviós.
Entre les dones també hi ha millores. El càncer de tiroides presenta una millora del 11,4% en la supervivència de les pacients, el de pell un 6,9%, el de ronyó un 16% o un 9,3% el del coll d'úter. Tot i que el càncer continua com a primera causa de mort entre els homes i la segona entre les dones de la demarcació. Entre els anys 2003 i 2004 van morir un total de 10.939 persones a Girona, de les quals 2.944 a causa del càncer (1.826 homes i 1.098 dones). En total doncs, el 26.9% de les morts registrades en aquest període van estar causades per algun tumor maligne. El càncer de pulmó va ser, entre els homes, el tumor més freqüent (26% dels casos respecte el total), mentre que el de mama ho fou entre les dones (el 15% dels casos totals).
La consellera de Salut ha destacat que cal millorar el diagnòstic en els càncers d'esòfag, pàncrees o fetge, que s'ha de tenir en compte que cada vegada la gent viu més anys, però que també s'han millorat les tècniques de diagnosi i es detecten més casos. Durant els anys 2003- 2004 es van enregistrar un total de 6.100 nous casos de càncer a la regió sanitària de Girona, dels quals 3.770 casos en homes i 2.330 en dones. La majoria d'aquests casos es van diagnosticar en majors de 65 anys (62%) i més freqüentment entre els homes ja que per cada 100 dones amb càncer hi ha 162 homes que també pateixen aquesta malaltia.Pel que fa a la incidència del càncer, la taxa bruta reflecteix que de cada 100.000 homes/any tenen càncer 628,5 mentre que entre les dones la taxa se situa en el 388,4 casos per 100.000 dones/any. Una altra dada significativa de la publicació, que l'ha presentat aquest matí la consellera de Salut, Marina Geli, mostra que el risc de desenvolupar un càncer fins als 74 anys és d'un de cada tres homes per una de cada cinc dones.Tant en homes com en dones, el càncer colorectal és el tumor més freqüent (el 15% dels casos totals de càncer en un any), seguit del de pròstata, mama i pulmó. Aquestes localitzacions suposen la meitat dels càncers diagnosticats. De manera general, els càncers de pròstata, colon i pulmó són els més comuns entre els homes i els de mama, colon i coll d'úter entre les dones.Pel que fa al càncer de colon, la conseller ha avançat la voluntat del departament d'ampliar a altres territoris una prova pilot que s'ha fet a l'Hospitalet de Llobregat. Es tracta de fer, de manera preventiva, colonoscòpies als homes de més de 50 anys que presenten restes de sang a la femta per tal de diagnosticar si tenen o no un càncer d'aquesta tipologia.D'altra banda, darrerament el departament havia alertat de la tendència a l'alça en el diagnòstic de càncer de pulmó entre les dones.Geli, ha indicat que les dades més recent de què disposen denoten una tendència a la baixa entre els homes i una 'estabilització' entre les done i ha destacat que aquest tipus de publicacions ajuda al departament a escollir les línies per a lluitar contra el càncer.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada