(Ràdio Sarrià) Elena Redó, cap de la Central de Biblioteques, respon l'article de Vila que fa referència a la tria severera de llibres de la Biblioteca " Llibres vells: segons per a qui" , dient que la Central de Biblioteques que dona suport a les biblioteques públiques de les comarques gironines, m’agradaria fer algun comentari respecte a algunes afirmacions que s’han fet en aquest article.
- Es diu que “la tria està sent severa”. L’adjectiu “sever” té dues accepcions en el diccionari. Una és “estricte, rígid, en l’observança d’una llei, d’un precepte, d’una regla” En aquest sentit estic d’acord amb què la tria està sent severa, ja que atén a criteris estrictament professionals i avalats per directrius d’organismes autoritzats en el camp bibliotecari. L’altra accepció del terme és “no gens indulgent amb les faltes, amb les febleses”. Si aquest és el sentit de l’afirmació, no hi puc estar d’acord, ja que si no estiguéssim sent “indulgents” estaríem donant de baixa molts més documents dels que en donem.
- Que la biblioteca tingui un fons acumulat en els seus 55 anys de funcionament no garanteix que sigui l’adequat a les necessitats dels usuaris. L’esporgada és un procés que forma part de la gestió de la col•lecció i una tasca més en el quefer professional, tant pel bon funcionament de la biblioteca com per garantir la qualitat del fons.
- Amb motiu del trasllat a la nova biblioteca cal fer una “neteja” d’un fons que no ha estat esporgat de manera oportuna. Per això s’han de donar de baixa molts més documents del que seria habitual si aquest procés s’hagués fet de manera sistemàtica, i també fa que hi hagi molts llibres, novetats, que no han estat posat a l’abast dels usuaris en els darrers anys per falta d’espai en els prestatges.
- Es posa en dubte els nostres criteris i es diu que els llibres són massa vells “a parer dels joves que han fet la tria”. Tot i que agraïm que encara se’ns vegi joves, cal dir que l’equip de professionals que està fent aquesta tasca són tècnics bibliotecaris amb bons coneixements de la matèria i del funcionament de les biblioteques públiques, perquè la seva tasca professional es basa en el suport, assistència i assessorament a les biblioteques públiques, i perquè tenen els estudis i coneixements tècnics que els avalen. Els criteris per destriar els fons no són ni subjectius ni aleatoris, sinó que es basen en criteris d’organismes autoritzats, com pot ser el Col•legi de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya.
- Quan es diu que ens hem emportat “llibres únics, que no es poden trobar en d’altres biblioteques” o “llibres rars”, caldria concretar de quina mena de llibres s’està parlant. Que un llibre no es trobi en d’altres biblioteques no el converteix automàticament en un llibre valuós. Un anuari general del 1990, per posar un exemple, deu estar entre el fons de ben poques biblioteques, i cada cop de menys, perquè la informació que ens pot interessar trobar-hi es pot trobar en altres recursos, com internet, ampliada i actualitzada. La biblioteca de Sarrià no és una biblioteca patrimonial ni hi hem trobat cap llibre “rar” que calgui preservar com a tal.
- Per últim, s’hi afirma que estem repartint els llibres a un magatzem-botiga de llibres de vell de Celrà o a Girona ciutat. Això és totalment fals. Els llibres destriats s’estan encaixant i guardant. Se’n traurà un llistat i serà l’ajuntament i el personal de la biblioteca qui en decidiran el destí. De fet, a l’hora d’encaixar-los ja s’està fent una presselecció en funció del seu possible destí. Per exemple, s’està fent una caixa amb els llibres infantils per si poden ser d’interès per a alguna escola. Aquesta és una gestió que farà l’ajuntament i, amb els llibres que no es reubiquin en algun centre o associació del municipi, des del nostre servei proposem diferents destinacions, entre d’altres la CePSE (Central de Préstec i Serveis Especials de la Generalitat de Catalunya) que facilita la gestió dels fons de baix ús, ja que guarda un o més exemplars de tots els documents per tal que es puguin fer arribar a l’usuari que el necessiti a través del sistema de préstec interbibliotecari.
L'article "Llibres vells: per a segons qui" de la regidora de l'oposició de l'Ajuntament de Sarrià es pot llegir al seu bloc http://avilasimon.blogspot.com/
Assumpció Vila
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada