6 de jul. 2010

La Diputació de Girona edita dos llibres que aporten noves visions de la Guerra del Francès a les comarques gironines

(Ràdio Sarrià)  Avui dimarts, 6 de juliol, a dos quarts de vuit del vespre, a l’Auditori de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona (plaça de l’Hospital, 6) es presentaran els llibres Girona, 1808-1809: Setges, guerra i societat a la Catalunya del nord-est i Afrancesats i guerrillers: Revolució a la regió de Girona (1808-1814), que constitueixen els volums 11 i 12 de la col•lecció «Francesc Eiximenis».
Girona, 1808-1809: Setges, guerra i societat a la Catalunya del nord-est. La principal font que ha permès la investigació en què se centra aquest volum és la documentació parroquial, a partir de la qual s’han pogut traçar diversos moviments que van comportar els setges de Girona de 1808 i 1809: passos de tropes franceses i espanyoles, canvis demogràfics en la població i rutes de fugitius.
Paral•lelament, una altra mirada nova que ofereix el llibre és el patiment de la població i les diferents estratègies de supervivència dels fugitius, que va més enllà del tòpic que la població només s’escapava cap a les muntanyes.
Afrancesats i guerrillers: Revolució a la regió de Girona (1808-1814)
Els autors aconsegueixen en aquest llibre un acostament a les cosmovisions i concepcions polítiques d’un moment històric crucial, a través del llenguatge i els discursos d’alguns protagonistes.
Mitjançant l’eina biogràfica, el llibre aprofundeix en els protagonistes de les dues posicions ideològiques davant l’ocupació: d’una banda, els afrancesats, i de l’altra, els que van fer la resistència armada.
Els autors de Girona, 1808-1809: Setges, guerra i societat a la Catalunya del nord-est
Francesc Xavier Morales i Garcia va néixer a Girona l’any 1980. Es va llicenciar en història a la Universitat de Girona l’any 2003, i tot seguit es va dedicar professionalment a l’arqueologia. És autor de diversos articles en revistes locals de les comarques gironines, i el 2007 va publicar el seu primer llibre: Els camps llargs, que tracta sobre una història local del poble de Campllong. L’any 2009 va acabar un màster en història contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona.Jordi Bohigas Maynegre va néixer a Girona l’any 1978. Es va llicenciar en història a la Universitat de Girona l’any 2002. Del 2003 al 2006 va ser becari predoctoral al Centre de Recerca d’Història Rural de la Universitat de Girona, i va obtenir la beca de la Selva 2007, com també la del Patronat Eiximenis per a diversos temes relacionats amb la Guerra del Francès. Ha treballat com a docent de secundària i d’història contemporània a la Universitat de Girona.
Els autors d’Afrancesats i guerrillers: Revolució a la regió de Girona (1808-1814)
Albert Pons Ramos va néixer a l’Escala l’any 1978. És llicenciat en filosofia i història per la Universitat de Girona. Ha col•laborat en diferents projectes de l’Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i ha participat en diverses publicacions.
Lluís Serrano Jiménez va néixer a Figueres l’any 1975. És llicenciat en història, màster de recerca i becari predoctoral de l’Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona. És coautor de la monografia local de Cantallops, i ha publicat diversos articles als Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos.
El Patronat Francesc Eiximenis és un organisme autònom de la Diputació de Girona que agrupa i coordina els centres i instituts d’estudis de les comarques de Girona. Té com a missió bàsica donar suport a les entitats que s’hi adscriuen, mitjançant la convocatòria anual d’ajuts a l’edició de publicacions.
Amb motiu del Bicentenari de la Guerra del Francès, el Patronat va convocar unes beques d’estudi sobre aquest període de la història, que han donat com a fruit aquests dos llibres.