1 de jul. 2010

L'Ajuntament de Sarrià farà un cens d'orenetes durant la segona quinzena de juliol

(Ràdio Sarrià) Cada any centenars d'orenetes cuablanca passen l'estiu a Sarrià. Enguany les persones que estiguin interessades faran un recompte dels nius ocupats per aquest beneficiós ocell.
Aquest cens és realitzarà durant la segona quinzena de juliol. Per participar-hi cal enviar un correu electrònic a : orenetes@sarriadeter.cat abans del 15 de juliol.
L'oreneta cuablanca o cabot (Delichon urbica) és una oreneta petita de color negre amb brillantors blavoses, i la panxa i la gola blanques. El que es veu primer es el carpó blanc, que és el caràcter més útil per distingir-la d'altres espècies. La cua és més curta i menys forcada que la de l'oreneta vulgar la qual té, la gola roja i no pas blanca. L'oreneta cua blanca cria a l'interior dels pobles.

Les orenetes o orenetes comunes són uns ocells gregaris, és a dir, que tenen una inclinació a formar grans grups. Així, quan volen per traslladar-se d'un lloc a un altre en l'època de les migracions, volen moltes orenetes juntes, arribant a formar grups de milers d'exemplars. Fan nius de fang arrodonits i més oberts que els de l'oreneta cuablanca, i els situen en llocs arrecerats, sovint en construccions, sota els ràfecs, en porxos o sota els balcons. Per això se la troba més sovint prop dels pobles i de les cases que en ambients naturals, però ha anat esdevenint més rara a les ciutats grans, entre d'altres raons perquè els hi és difícil trobar-hi fang per fer el niu.
Els nius d'oreneta cuablanca fa els nius de fangs poc oberts, el contrari que els de les orenetes comunes.
L'oreneta cuablanca és un ocell migratori com tots els altres i emigra cap a l’Àfrica perquè no hi fa tant de fred.