13 de set. 2010

Temporada Alta presenta 76 espectacles, amb la combinació dels grans de l'escena catalana amb propostes internacionals

(Ràdio Sarrià) El 19è TEMPORADA ALTA, Festival de tardor de Catalunya, Girona i Salt que tindrà lloc del 1 d'octubre a l 12 de desembre, inclourà 40 estrenes, 25 produccions internacionals i més de 20 coproduccions en total 76 espectacles en un ambiciós programa que equilibra els grans de l'escena catalana amb propostes internacionals segons els organitzadors.
Un total de 32 de les produccions previstes són d’autoria catalana, fet que representa prop de la meitat de la programació.
Alain Platel, Jan Fabre, Philippe Genty, Krystian Lupa, Edward Hall i Guy Cassiers són alguns dels noms internacionals que passaran pel Festival.
El Temporada Alta, fidel sempre a la qualitat, aposta per ampliar el públic amb més entrades i més espectacles
El festival Temporada Alta, considerat un dels més importants de teatre, dansa i música que es fan a Europa, torna un cop més a omplir, durant més de dos mesos, els escenaris de Girona i Salt. Les millors produccions internacionals, juntament amb grans creacions catalanes i propostes de diferents disciplines omplen una programació formada per 76 espectacles de 18 països diferents l’objectiu dels quals és acostar a tot tipus de públic les diferents creacions contemporànies.
En aquesta edició es presenten un total 40 estrenes (entre absolutes, a l’Estat espanyol i a Catalunya), 33 propostes d’autoria catalana i 25 coproduccions i col•laboracions en la producció, amb estreta col•laboració amb EL CANAL Centre d’Arts Escèniques de Salt/Girona.
El tret de sortida el donarà l’obra Chicha Montenegro Gallery, de Carles Santos, una producción del Teatre Lliure i El CANAL. Posteriorment, s’anirà desenvolupant la proposta de Temporada Alta, en la qual la presència internacional té una especial rellevància. Així, entre d’altres propostes, la programació ofereix espectacles de Krystian Lupa, Jan Fabre, Alain Platel, Philippe Genty, Edward Hall, Guy Cassiers, els germans Forman i Claudio Tolcachir. En total són 25 produccions internacionals, entre les que cal destacar l’estrena a l’Estat espanyol de Gardenia, del director i coreògraf Alain Platel, que ve per primer cop al Festival. El director polonès Krystian Lupa presentarà dues obres al Temporada Alta: Ritter, Dene, Voss, que va venir al Festival fa uns anys i que es torna a representar, i Persona.Marilyn, que s’estrena a l’Estat espanyol i que és una aproximació a la figura de l’actriu.
El coreògraf belga Jan Fabre presentarà Another Sleepy Dusty Delta Day, un solo de teatre i de dansa, mentre que Guy Cassiers, un dels grans directors europeus i que trepitja per primer cop els escenaris del Temporada Alta, oferirà Rojo Reposado, un espectacle que barreja teatre de text amb imatges i noves tecnologies.
L’autor i director libanès Wajdi Mouawad presenta per primer cop a Catalunya una de les seves obres, Littoral, mentre que el coreògraf francès Phillipe Genty oferirà una nova versió de Voyageurs immobiles, que ja va representar al Festival l’any 1994.
Les propostes menys convencionals estan encapçalades pels germans Forman, que presentaran Obludarium, un espectacle que recrea les funcions de circ dels anys 50 i que representaran en una carpa de circ situada als jardins Fora Muralla.The Tiger Lillies és un grup anglès inclassificable que presentarà en estrena a l’Estat espanyol Freakshow, una proposta de gran format amb músics, malabaristes i actors de cabaret. El grup xilè Teatrocinema portarà al Festival un text d’Alessandro Barico en una proposta que barreja de manera totalment confusible teatre i cinema.
Alguns dels noms que completen la proposta internacional són el del grup napolità Teatri Uniti, que estrenarà a Catalunya la seva darrera obra Manca solo la Domenica, Edward Hall i Popeller, que presentaran per primer cop a l’Estat español la seva obra Richard III i el director argentí Claudio Toclachir amb El viento en un violín (també estrena a l’Estat espanyol).
Produccions i coproduccions: creació escènica catalana
El festival Temporada Alta en estreta col•laboració amb EL CANAL Centre d’Arts Escèniques Girona/Salt produeix, coprodueix i col•labora en la producció de 25 espectacles. I els coprodueix tant amb teatres públics, (Teatre Nacional de Catalunya, Teatre Lliure) i festivals del país (Festival Grec de Barcelona, Mediterrània), com amb companyies i productors privats i sales com La Planeta o la Sala Beckett. Tot això permetrà que s’estrenin al Festival obres dirigides per molts dels millors directors d’escena catalans “sèniors”: Carles Santos, Lluís Pasqual, Magda Puyo, Joan Ollé, Xicu Masó, Carme Portacelli, Maria Muñoz...
Entre els directors més joves, podrem veure obres de Jordi Oriol, Marta Gil, Jordi Prat i Llàtzer García. Però els joves no tenen l’exclusiva en la creació contemporània perquè d’altra gent -ja no tan jove...- com Carles Santos, Marcel•lí Antúnez, Ernesto Collado, Sofía Asensio també en seran representants significatius.
Cal destacar que, entre les produccions catalanes, n’hi ha 19 que tenen presència gironina i d’aquestes, 13 són coproduccions del Temporada Alta i d’EL CANAL-Centre d’Arts escèniques de Salt/Girona. Precisament aquest matrimoni ha propiciat la recuperació de textos no teatrals catalans (La llei d’amor: Joan Maragall), vol ajudar els creadors catalans a tirar endavant els seus projectes en millors condicions (Concert tempestiu i Celebració) i posa un èmfasi especial en la creació contemporània (Chicha Montenegro Gallery i Últim dia a la terra). Alhora, a mig termini, EL CANAL té al voluntat d’ajudar a donar a conèixer la creació catalana fora del nostre país i de donar suport especialment a projectes que uneixin artistes catalans amb d’altres de fora (Tot i Lola la comedianta).
Pel que fa a les propostes musicals d’aquesta edició tenen un important protagonisme al Temporada Alta. Grans artistes consagrats i/o coneguts pel gran públic com ara Chick Corea, Jorge Drexler, Bebe o Fito & Fitipaldis, comparteixen programació amb artistes no tan coneguts, però d’altíssima qualitat, com ara Seu Jorge (un renovador de la samba amb una gran projecció de futur) o Hindi Zahra, una cantant francesa d’origen berber que ha recollit magnífiques crítiques amb el seu darrer treball.
Entre les propostes del nostre país hi trobem l’estrena del nou espectacle d’Els Pets, la presentació absoluta del nou treball del gironí Le Croupier (estrena que es farà dins la carpa del circ Raluy) i la presentació també absoluta de Somiatruites, una proposta que té com a protagonistes Albert Pla i Pascal Comelade.
D'altra banda el Festival aposta un any més per augmentar el nombre de públic i arribar al màxim de persones possible sense perdre qualitat. Per això, s’ha incrementat el nombre d’entrades que es posen a la venda per tal que ningú no es quedi sense veure un espectacle. A més, s’han rebaixat també els preus d’algunes seccions de seients.
A més, Temporada Alta aposta pels espectacles familiars, amb una àmplia oferta que va des del Concertos para bebés (per a mainada a partir de pocs mesos d’edat) fins a La Casa sota la sorra, especialment creada per a joves a partir de 8 anys. A més, es coprodueixen dos espectacles d’aquest àmbit: La nina del cap pelat, de la jove companyia catalana Engruna Teatre, i Casa de Llops de Joan Baixas.
Una altra de les línies que segueix el Festival per guanyar més públic és el cicle anomenat “Els altres catalans”. L’objectiu és reunir el públic d’aquí amb el de nouvinguts que també viuen aquí i que potser coincideixen en poques propostes culturals. Per això s’ha programat Cheb Bilal (tota una estrella al Marroc, sobretot entre el públic jove), Said Naciri (un còmic iconoclasta) o Oumou Sangare, una de les principals cantants malineses.
Tot i viure una època general de crisi, el Festival ha incrementat lleugerament el seu pressupost gràcies al suport de les aportacions privades i de les institucions (que han baixat una mica) i gràcies a l’aportació del programa Interreg IV de la Unió Europea en el projecte Escena Catalana Transfronterera. El total del pressupost és de 2,7 milions d’euros.