3 de febr. 2011

Els centres d'atenció primària dependents de l'institut Català de la Salut (ICS) a Girona lliuraran a partir de dilluns als seus pacients una factura informativa amb el cost real del tractament prescrit

(Ràdio Sarrià) Els 22 centres d'atenció primària (CAP) dependents de l'institut Català de la Salut (ICS) a Girona lliuraran a partir de dilluns als seus pacients una factura informativa amb el cost real del tractament prescrit i de la seva contribució específica, generalment del 40%, segons ha anunciat aquest dijous el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz.
El document, que s'integra en la recepta electrònica, ofereix informació detallada del cost real dels fàrmacs que ha de prendre el pacient, així com de l'aportació monetària específica que realitza, si no és pensionista, tenint en compte que aquest col·lectiu rep els fàrmacs de manera gratuïta.
A la Comissió de Salut del Parlament, la primera en què participa el nou titular de salut, Ruiz ha explicat que aquest pla de medicació, encapçalat pels encapçalaments del Servei Català de la Salut (CatSalud) i del mateix departament, s'introduirà progressivament en tot el sistema sanitari en un període de tres mesos i es desplegarà al llarg d'aquest any.
L'objectiu és combatre la "consciència de gratuïtat" del sistema sanitari, ha ressaltat Ruiz, que ha demanat que la ciutadania tingui present que el sistema és solidari i les persones que cobren més paguen més impostos i, per tant, contribueixen més a sufragar el sistema.
El director general de Planificació i Avaluació de la Conselleria de Salut, Joan Guanyabens, ha detallat que aquestes factures es començaran a distribuir en 12 CAP de Barcelona a partir del mes de març, després dels "bons resultats" obtinguts en l'aplicació d'una prova pilot a Girona, Terres de l'Ebre i Barcelona.
Cost d'un acte mèdic i una prova diagnòstica
La voluntat de l'actual conseller Ruiz, que la població sigui conscient del cost que suposa mantenir el sistema sanitari, portarà al departament a instal·lar, a partir del mes vinent i també de manera progressiva, una sèrie de panells informatius a les sales d'espera de les consultes que anunciaran el cost real que suposa un acte mèdic o una prova diagnòstica.
La despesa farmacèutica ha pujat a 1.836 milions d'euros durant el 2010, un 1,49% menys respecte al 2009, i s'ha situat en 240,04 euros per habitant, un 1,95% menys que l'any passat.