(Ràdio Sarrià) La Diputació de Girona ha aprovat avui la majoria de les convocatòries d’ajuts per al 2011, una mesura que suposarà una injecció de 13.048.000 euros per als municipis gironins. Les subvencions han estat aprovades pel Ple de la corporació (12.548.000 euros) i per la Junta de Govern (500.000 euros).
Tal com ja es va fer l’any passat, la Diputació ha aprovat el gruix dels seus ajuts a principis d’any, i ha establert un data comuna de presentació de les sol•licituds (22 de març o 30 d’abril) i de justificacions (30 novembre). D’aquesta manera es manté l’homogeneïtzació en els terminis de presentació de totes les àrees, la qual cosa facilita la tasca dels ajuntaments, que no cal que estiguin permanentment pendents de quines subvencions han sortit i quan s’han de presentar les sol•licituds.
Les convocatòries d’ajuts aprovades són les següents:
COOPERACIÓ MUNICIPAL
Fons de Subvencions* 8.500.000 euros
Esports 475.000 euros
Habitatge 220.000 euros
Despeses en obres municipals per a ajuntaments de fins a 500 habitants (convocatòria aprovada en Junta de Govern) 500.000 euros
TOTAL 9.695.000 euros
CULTURA
Fons de Cooperació Cultural Local 1.300.000 euros
Edició de llibres i publicacions 75.000 euros
Restauració i conservació d’immobles d’interès patrimonial 600.000 euros
TOTAL 1.975.000 euros
ACCIÓ SOCIAL
Projectes d’acció social 420.000 euros
Formació d’adults 60.000 euros
Centres d’educació especial 90.000 euros
Sensibilització i solidaritat 50.000 euros
Cooperació al desenvolupament 204.000 euros
TOTAL 824.000 euros
PROMOCIÓ ECONÒMICA
Associacions de paradistes de la Xarxa de Mercats Sedentaris de la Província de Girona 54.000 euros
Execució de projectes de noves tecnologies a ajuntaments de més de 5.000 habitants 250.000 euros
Facilitar l’accés a les noves tecnologies als municipis de menys de 5.000 habitants 250.000 euros
TOTAL 554.000 euros
TOTAL 13.048.000 euros
Tot i veure reduït el seu pressupost anual en un 8,5 %, la Diputació manté íntegrament l’import del Fons de Subvencions, dotat amb 8.500.000 euros. Les bases reguladores del Fons conserven, per decisió unànime de tots els grups polítics representats a la Diputació, les modificacions introduïdes l’any passat, segons les quals es permet que els ajuntaments destinin a despeses corrents un 30 % de l’import que tenen assignat. Amb referència a aquestes mesures, el vicepresident i diputat de Cooperació Municipal, Narcís Casassa, ha explicat que les modificacions tenen un caràcter extraordinari i que hauran ser reavaluades en la propera anualitat. En la mateixa línia s’ha pronunciat el portaveu de CiU, Jaume Torramadé, que ha manifestat que l’any que ve s’hauran de repensar les bases de la convocatòria del Fons.
D’altra banda, els municipis també podran continuar utilitzant l’ajut per cobrir la totalitat del cost de les actuacions subvencionades (anteriorment, l’ajut de la Diputació només en podia cobrir un determinat tant per cent). Amb aquestes mesures es vol fer costat als municipis atesa la delicada situació econòmica en què es troben les hisendes locals.
Pronunciament per les obres de la Nacional II
Durant el Ple, l’equip de govern ha acordat donar suport a una proposta de CiU segons la qual es farà arribar al Ministeri de Foment una carta en què es demanarà al Govern de l’Estat que es reprenguin imminentment les obres de la Nacional II. La carta es basarà en la moció que la Diputació va aprovar el febrer de l’any passat i en què es demanava que el desdoblament d’aquesta via es finalitzés l’any 2015. En aquest sentit, el portaveu de CiU, Jaume Torramadé, ha assenyalat que “l’Estat no està complint amb les seves obligacions i que, per aquest motiu, és necessari reclamar una actuació contundent, ràpida i eficaç”. En la mateixa línia s’ha pronunciat el president de la Diputació, Enric Vilert, que ha remarcat que “ens ha de fer reflexionar el fet que l’Estat hagi tardat el mateix període de temps a desdoblar 7 km de la Nacional II a les comarques gironines que a construir els 900 km de la A-66 entre Sevilla i Gijón”. Per la seva banda, Narcís Casassa, portaveu del grup socialista, ha destacat que “la reivindicació ha d’incloure també una petició d’informació sobre quin és l’estat del finançament per a aquesta infraestructura”.
Moció per garantir el secret de vot a les persones amb discapacitat visual
El Ple també ha aprovat avui una moció conjunta dels grups de CiU, PSC i ERC que insta el Govern de l’Estat a regular un procediment que garanteixi el secret de vot a les persones amb discapacitat visual a les properes eleccions municipals.
La moció exposa que si no es regula el procediment de vot accessible en les eleccions municipals, el proper 22 de maig, es vulnerarà la Llei electoral i el dret fonamental al vot secret i autònom, i es produirà una greu discriminació de les persones amb discapacitat, que actualment poden votar secretament en les eleccions generals i autonòmiques però no en les municipals.
La moció es farà arribar a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, a l’Associació Catalana de Municipis, al Govern de l’Estat espanyol, al Govern de la Generalitat, al Congrés dels Diputats i al Senat, i al Parlament de Catalunya.
Pla d’Igualtat de la Diputació de Girona
El Ple també ha aprovat el Pla d’Igualtat de la Diputació de Girona, que pretén l’ordenació i la sistematització de les actuacions per emprendre o que cal consolidar, amb la finalitat de garantir una efectiva igualtat d’oportunitats de dones i homes en el treball.
Pere Cabarrocas substitueix Joan Pluma
Durant la sessió plenària d’avui, també s’ha celebrat la presa de possessió de Pere Cabarrocas com a diputat socialista pel partit judicial de Girona en substitució de Joan Pluma.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada