18 de febr. 2011

SEGUIM el lema del partit d'ERC de Sarrià de Ter que encapçala per a la seva reelecció Roger Torrent actual alcalde

(Ràdio Sarrià)  La Sala del Coro s'ha omplert amb més de dues-centes persones per assistir a la presentació de Roger Torrent, Alcalde de Sarrià de Ter que es presenta per a la seva reelecció, ha confirmat que el seu compromís per Sarrià de Ter era de 8 anys i ha tornat a remarcar que la seva única prioritat és Sarrià.
El discurs
Conciutadans, amics, amigues,
Fa quatre anys em trobava aquí mateix, davant vostre, amb un compromís clar. Dèiem, el 2007, que Sarrià necessitava una nova embranzida. Un nou grup d’homes i dones, joves i amb la voluntat necessària per agafar les regnes del municipi. En aquell moment ens trobàvem en una cruïlla i havíem de triar quin camí seguir. Calia trobar el millor projecte per afrontar el futur que començàvem a construir. Era evident, llavors, que després de més de vint anys amb l’Ajuntament d’un sol color el que calia era un nou impuls. Necessitàvem noves idees, noves cares, nova il•lusió.
Era clar que el canvi que ens convenia no era només cosmètic sinó que havia de ser profund: un canvi generacional. Un canvi protagonitzat per sarrianencs i sarrianenques preparats i il•lusionats per agafar la responsabilitat de conduir el poble.
I davant seu, davant vostre, jo em comprometia, a liderar durant 8 anys aquest projecte.
Ens vàreu fer confiança i això m’ha permès ser el vostre alcalde durant aquesta legislatura. He tingut l’honor i la responsabilitat de liderar l’Ajuntament durant aquests darrers quatre anys.
I podríem dir que no ha estat, aquest, un mandat senzill. La situació econòmica no ha estat gens favorable per a ningú. Però especialment per als governs locals. De tothom són sabudes les dificultats que vivim. Aquest fet ens ha obligat a remar més que mai. A treballar més i en més direccions que en cap altra ocasió. Hem fet l’esforç per canviar de mentalitat i allà on hi havia despesa hi ha hagut contenció. Allà on hi havia diners propis hi ha hagut búsqueda constant de subvencions i ajudes. Allà on abans hi havia noves factures ara hi hagut responsabilitat .
Aquesta és la situació que ens ha tocat gestionar. I ho hem fet afrontant la realitat de manera seriosa. En comptes de fer servir aquesta crisi d’excusa, l’hem viscut com un estímul. Un repte. No ens hem agafat a aquesta situació compartida per tots per justificar-nos, al contrari, per nosaltres això ha estat un desafiament. Un element que, com us deia, ens ha obligat a fer més esforços que mai per fer que l’Ajuntament gasti menys per fer el mateix. Però sobretot ens ha portat a buscar noves vies de finançament extern.
Dit d’altra manera, hem hagut de fer còmplices a altres administracions per poder sufragar inversions. Trucant a totes les portes, explicant-nos, venent els projectes, fent-nos pesats fins i tot.
I amb tot, el balanç d’aquesta legislatura és més que notable. Malgrat hagin estat moments econòmicament complicats hem estat capaços de fer passos de gegant per millorar la qualitat de vida de la nostra gent. Hem consolidat serveis i creat nous instruments per viure millor.
Avui, les famílies tenen més places d’Escola Bressol i de primària. Els nens i nenes de Sarrià tenen una escola amb pissarres electròniques a cada aula, més classes i més comoditats aI Montserrat. El jovent ha pogut estrenar Biblioteca Municipal, gaudir d’instal•lacions esportives noves i d’altres renovades i de connexions a internet arreu. Tenim nous cicles de teatre i de música. Nous espais pels creadors del poble i més oferta que mai en activitats culturals. Avui, el bus té més freqüències i més parades i els nostres avis hi poden anar gratuïtament. Avis que tenen un espai (aquest en el que ens trobem) farcit d’activitats. I la gent que ho necessita té més i millor atenció a domicili. I cada barri hi ha un espai perquè la gent s’hi pugui sentir acompanyada i acollida.
Al mateix temps, i com no podia ser d’altra manera, hem tingut una cura especial en trobar la manera d’acompanyar i assistir a tots aquells que s’ha quedat a l’atur. Hem impulsat diferents programes per ajudar a trobar feina a tothom qui se’n ha quedat sense. Però sobretot hem tingut sempre un moment per escoltar i assessorar qui ens ho ha demanat.
I tot i que no ha estat tampoc una batalla fàcil avui les famílies afectades per l’Ap-7 tenen una nova casa on viure. Vam dir que no permetrien que quedessin a l’estacada i ho hem acomplert. També hem de dir que s’han aconseguit mesures que faran que l’impacte d’aquesta obra sigui menor i compensacions econòmiques per al poble. Hem seguit constantment les obres del TGV i d’ADIF n’hem aconseguit també la remodelació de la zona de la Plaça de Can Nadal.
Hem renovat carrers i places. Hem fet més agradable el nostre entorn. L’urbà i el natural. Hem construït nous parcs infantils, noves fonts i nous equipaments. A cada barri una reforma: Vil•la Romana, Via Augusta, Pla de Vinyers, Flor de Neu, Carrer Paulí Torras, Plaça de l’Obra, etc.. I ja hem aprovat els projectes del Carrer Major, Garcia Lorca i Carrer Francesc Cambó. I hem aconseguit la cessió del camp de futbol i els diners necessaris per arreglar-lo.
Grans projectes de reforma i petites intervencions que ens apropen a l’ideal d’un espai públic més proper, més amable.
I sobretot, durant aquesta anys, hem estat capaços de millorar els serveis bàsics. Allò que no es veu però que es nota profundament. Allò que, en silenci, fa que ens sentim més a gust vivint on vivim. Els carrers han d’estar nets i endreçats. Es per aquí que ens cal començar i es per on hem bastit tota la nostra activitat. Han estat els fonaments de la nostra feina. I n’hem fet molta de feina, perquè no hem parat. Perquè dia a dia hem anat aconseguint noves fites que ens acosten a l’objectiu que prometíem fa quatre anys: volem un poble amb serveis de ciutat.
I així ha estat, perquè a la llista de les coses fetes cal sumar-hi un element que per nosaltres era clau: mantenir la nostra identitat. Tots plegats hem sabut fer compatible el creixement amb el manteniment de la nostra manera de ser. Preservar la nostra identitat no vol dir no voler avançar o defensar a qualsevol preu les essències. Protegir la nostra identitat significa garantir una manera de viure en la que ens hi sentim bé.
Seguim essent un poble. I aquest, per nosaltres, és un motiu d’orgull. Perquè ser un poble significa proximitat i acolliment. Significa que ens coneixem i ens ajudem. Significa que tenim un plus de qualitat que no tenen les ciutats i això és el més valorat per tots els que ens hem criat en aquest lloc i per tots els sarrianencs i sarrianenques que aterren de nou a casa nostra.
Hem aconseguit el millor d’una ciutat sense renunciar al que hem sigut sempre. Sense renunciar al que som. I en aquest triomf hi ha tingut molt a veure els entitats de Sarrià. El nervi de la nostra vila. La xarxa d’associacions de l’àmbit de l’esport, de la cultura, en l’àmbit social que són la millor porta d’entrada per als nouvinguts. Els millors instruments per fer-se de Sarrià. Això ho tenim molt clar. La bona salut del teixit associatiu és essencial per la cohesió social. I per això hem procurat estar sempre al costat de les nostres entitats i fins i tot hem ajudat a crear-ne de noves. A l’hora de millorar el poble hi hem de ser tots, els hi necessitem més que mai.
Han estat quatre anys ens els que hem hagut d’administrar fonamentalment el dia a dia. Amb petites i grans conquestes de present. Èxits que contribueixen de manera decisiva a allò que, des del meu punt de vista, ha de fer un ajuntament: ajudar al desenvolupament de tots els seus habitants. Com és lògic en aquests moments, hem centrat tota la nostra atenció en l’avui però en cap cas sense deixar de banda el demà.
De fet, hem fet quelcom potser més important que treballar el present: hem començat a construir les bases del futur del poble.
Hem començat amb pas ferm el camí que ens portarà al Sarrià de Ter que serem en el futur proper. Hem signat l’acord amb la Universitat de Girona i la Generalitat que farà que el campus universitari de la salut sigui una realitat els propers anys. Fins fa poc no ens haguéssim imaginat mai que Sarrià de Ter seria una vila universitària i en aquests moments sabem que això serà un fet. Aquest projecte ens posarà al mapa.
Quan asseguràvem que Sarrià havia d’aprofitar els elements més positius del fet de formar part de l’Àrea Urbana de Girona ens referíem a fets com aquests. Saber atraure inversions i equipaments de primer ordre.
A un extrem de l’Avinguda de França tindrem, doncs, el campus univeristari i a l’altre extrem, el Centre de Visitants del Gironès. Al centre, les excavacions de la Vila Romana. Un espai a punt de ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i per tant, a punt de ser un reclam més del nostre poble. Tres espais, aquests, que seran tres pols d’atracció. Punts que ens portaran activitat, gent i prestigi. I que exemplifiquen el que serà en el futur aquesta avinguda. Un eix vertebrador de la vida econòmica i cultural del municipi que ha d’encomanar trempera a la resta del municipi.
Aquestes tres iniciatives i totes les que vindran demostren el canvi que volem. El canvi que construïm. Sempre hem avisat que la indústria malauradament perd pes i que per això cal trobar noves activitats, noves iniciatives que aportin inversió i ocupació a Sarrià de Ter. No ens podem resignar a que la major part dels nostres veïns i veïnes treballin fora. Volem crear llocs de treball a casa. Però per fer-ho hem d’anar-nos preparant per als temps que venen. No podem improvisar ni esperar que les coses passin de forma natural.
Ens cal saber on volem anar i hem demostrat amb aquests fets que sabem què ens fem. Aquests són els primers però decisius passos per aquesta transformació que ha de viure Sarrià. Prometíem treballar per al canvi d’imatge i de model econòmic del nostre poble, els exemples que acabem d’exposar en són l’avançament.
En definitiva, hem començat a posar els fonaments del que serà el Sarrià de Ter que ve. Hem fet obres i posat en marxa serveis. Hem construït i hem creat. S’han posat totxos i engegat noves ajudes als ciutadans. Però més enllà d’això, el que em fa sentir més orgullós d’aquest mandat es que l’Ajuntament ha estat al costat dels seus veïns.
Allò que em plau més poder destacar d’aquesta legislatura és el valor del diàleg. Parlar i escoltar. Diàleg de portes endins amb els socis de govern. Per primera vegada, el nostre Ajuntament ha estat governat per dos grups en coalició. I el resultat ha estat molt positiu. Hem sabut aplegar-nos al voltant d’allò que ens uneix en comptes de ressaltar, com voldrien alguns, allò que ens separa. Me’n sento especialment satisfet i això ha estat gràcies a la generositat, fidelitat i responsabilitat dels sis regidors que han estat al meu costat durant aquest temps.
Diàleg dins i sobretot diàleg cap a fora. Amb tots i cadascun de vosaltres. Hem escoltat a tothom. Hem parlat amb tothom. I a vegades, en sóc conscient, no hem pogut donar la resposta que el veí no volia sentir. Però el que en tot moment hem procurat, i jo de manera molt especial, ha estat estar sempre al vostre costat. Hem volgut en tot moment que l’Ajuntament s’hagi percebut com un aliat, no com un fre. Volem un Ajuntament amic: el que diu les coses clares però que sempre hi és quan el necessites.
I es que durant aquest temps Sarrià de Ter i la seva gent ha estat la meva única prioritat. Ho ha estat des que vaig començar a treballar en l’àmbit municipal i ho ha estat, sobretot, aquests quatre anys al capdavant de l’ajuntament. I ho seguirà sent. Un poble no és res més que la seva gent. Els que hi viuen, els que hi ha viscut i els que hi viuran. Avis, fills i néts.
Un poble és la suma de tots. L’esforç de tots. I això, que sempre ha estat així, encara tindrà més importància els anys que venen. Perquè no seran temps senzills. Que ningú s’equivoqui: no són moments, aquests, per grans promeses ni cartes als reis. Les grans promeses de noves i grans obres són avui, brindis al sol.
Hem de tocar de peus a terra. Com hem fet aquests darrers anys. Són moments de diàleg i contenció. De treball constant i callat per garantir la cohesió social. Són moments en els que entre tots haurem de procurar conservar i mantenir el que tenim. Haurem de defensar a capa i espasa el que hem aconseguit al llarg de tots aquest temps. I en aquest objectiu tots i tenim un paper protagonista.
I per això el que ens cal és unitat. Aquest és precisament, el valor d’un poble: el treball en comú. I això vol dir que haurem de passar del ciutadà client al ciutadà compromès.
Us vull fer una crida. Una crida a l’esforç conjunt. Com en els dies de la nevada del mes de març passat en que ciutadans i ajuntament vam posar-nos de costat per fer front a moments difícils. Sarrià de Ter n’ha viscut molts d’altres de moments complicats. Altres crisis i altres reptes. I sempre se’n ha sortit gràcies a la voluntat i la unitat. Ara també.
S’acaba una legislatura i hem de fer balanç. I en farem. Però no volem, de cap manera, contemplar el passat ni quedar-nos encallats en el present.
Volem mirar al futur. Fa quatre anys va començar una etapa. Ara fem un punt i seguit per encarar amb energies renovades el proper mandat. Us vull transmetre tota la meva convicció. Tota la meva il•lusió en aquest projecte. Tota la meva estima a aquest poble. I la meva profunda creença de que serà amb la suma de tots que avançarem.
Ho he dit i ho repeteixo: Sarrià és la meva única prioritat. Avui em reafirmo i em comprometo a seguir. A seguir liderant els homes i les dones que han protagonitzat el canvi. Els que han assumit la responsabilitat de tirar el poble endavant. Em comprometo a continuar, si així ho voleu, quatre anys més al capdavant de l’Ajuntament.
Jo segueixo. Nosaltres seguim. Perquè encara ens resta molt per fer. Molt camí per recórrer. I ni puc ni vull fer-lo sol. Ni podem ni volem fer-lo només l’equip que encapçalo. Sarrià de Ter és una obra col•lectiva, us hi necessitem –ara més que mai- a tots i totes.
Molts gràcies i Visca Sarrià!
Roger Torrent candidat a la reelecció per alcalde a les properes eleccions municipals del 22 de maig






















Fotos: Ràdio Sarrià