(Ràdio Sarrià) Enric Vilert, president de la Diputació de Girona, ha anunciat durant la sessió plenària celebrada avui que ha adreçat una carta al ministre de Foment, José Blanco, per demanar una reunió amb el Ministeri per tractar de les obres aturades a la Nacional II. La iniciativa, que sorgeix arran d’un acord pres en el passat ple i que compta amb el vistiplau de tots els grups polítics de la Diputació, reflecteix també el malestar que es viu en el territori per la manca de notícies sobre la represa d’aquesta obra tan important per a les comarques gironines.
Aquesta no és la primera vegada que la Diputació reivindica la necessitat de reprendre les obres, ja que el febrer de l’any passat ja va aprovar una moció en què ho sol•licitava de forma unànime i que va traslladar al Ministeri de Foment i als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats. Ara, es tracta de fer un pas més i poder realitzar una reunió en un termini al més breu possible.
La Diputació destina 138.000 euros a la conservació del patrimoni natural i paisatgístic
El Ple de la Diputació ha aprovat avui destinar 138.000 euros a la conservació del patrimoni natural i paisatgístic de les comarques gironines. L’aportació es destinarà concretament al Consorci de les Gavarres (48.000 euros), Consorci de l’Estany (48.000 euros), Consorci de Salines-Bassegoda (12.000 euros) i Consorci dels Espais d’Interès Natural del Ripollès (30.000). Aquesta dotació econòmica respon a la voluntat de la Diputació de Girona de vetllar pels espais naturals gironins que no gaudeixen d’una protecció específica.
La demarcació de Girona compta amb una diversitat d’espais naturals que la fan excepcional en el context mediterrani i europeu. Bona part d’aquestes àrees naturals gaudeixen d’algun tipus de protecció, ja sigui perquè formen part del Pla d’Espais d’Interès Natural o perquè gaudeixen de figures de protecció especial, com per exemple el massís del Montseny (que és cogestionat per la Diputació de Girona), l’Albera, el cap de Creus, la zona volcànica de la Garrotxa, els aiguamolls de l’Empordà i, darrerament, el Baix Ter, el Montgrí i les illes Medes. Tot i això, existeixen territoris amb un alt valor natural i paisatgístic als quals no s’aplica una protecció especial. Això ha conduït, progressivament, els ens locals del territori (ajuntaments, consells comarcals i Diputació) a constituir consorcis gestors de les àrees naturals respectives.
Aquesta fórmula de cooperació entre les administracions locals està possibilitant que s’endeguin mecanismes eficients de conservació i valorització del patrimoni natural i paisatgístic (com ara la creació de consorcis) i també que es recolzi l’activitat tradicional i que s’assoleixi una millor planificació en matèria de prevenció d’incendis forestals.
La Diputació de Girona ha estat donant suport a cada consorci des del moment de la seva constitució. Així, l’ens supramunicipal forma part orgànica dels consorcis de l’Alta Garrotxa, de les Gavarres, de l’Estany, dels espais d’interès natural del Ripollès i del massís de Salines-Bassegoda. D’altra banda, també se subvencionen els consorcis de la Crosa, de l’Alba-Ter, de l’Ardenya i del SIGMA de la Garrotxa.
L’aportació ordinària global que es fa per a aquests consorcis ascendeix a 250.000 euros, tot i que també es donen altres vies de col•laboració, a través de les distintes convocatòries de subvencions, com ara la corresponent a la conservació del patrimoni natural, en conveni amb La Caixa.
Durant la sessió plenària d’avui també s’ha donat compte al Ple de la liquidació del pressupost de la Diputació per a l’exercici de l’any 2010, que ha assolit un percentatge d’execució del 83,6 %, i ha millorat registres anteriors que se situaven a l’entorn del 60-65 %. Segons ha assenyalat Ramon Romaguera, diputat de Règim Intern i Hisenda, “el grau d’execució del pressupost de la Diputació depèn en bona mesura dels ajuntaments; així, si aquests executen les activitats, serveis i projectes d'obres que compten amb una subvenció de la Diputació, se’ls pot reconèixer formalment la subvenció i procedir al pagament, la qual cosa té una traducció directa en el grau d'execució del pressupost d’ambdós. És objectiu de la Diputació pel 2011 situar aquest percentatge per sobre del 90 %”.
Condicionament d’un tram de la carretera GI-V-6701, de Bordils a Sant Martí Vell
El Ple també ha aprovat el projecte «Condicionament d’un tram de la carretera GI-V-6701, de Bordils a Sant Martí Vell», amb un pressupost d’1.155.540,52 euros (amb un IVA del 18 %).
Aprovació inicial del crèdit extraordinari de l’Organisme Autònom de Salut Pública de la Diputació (Dipsalut)
A més, el Ple ha acordat l’aprovació inicial de l’expedient de crèdit extraordinari del pressupost de despeses de Dipsalut, finançat amb romanent de tresoreria per a despeses generals. La quantitat aprovada ascendeix a 600.000 euros i es destinarà a un projecte promogut per Dipsalut i la Facultat de Medicina de la UdG. Es tracta, concretament, d'un conveni per tal d'impulsar i facilitar els recursos per a la formació continuada en l'àmbit de la salut pública. L’acord preveu el desenvolupament del Laboratori d'Habilitats Clíniques en Ciències de la Salut de la UdG, i l’ús, per part de Dipsalut, d’un espai d’un mínim de 650 m2 dins el Campus Universitari de Ciències de la Salut.
En l’apartat de precs i preguntes, i a petició del diputat de CiU Xavier Sanllehí, els grups polítics de la Diputació han acordat consensuar una moció que reclami al Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí que faci extensiva l’excepcionalitat de la Llei de costes, no només a la gola de l’estany de Roses, sinó també a la marina d’Empuriabrava i a la platja de s’Abanell. El text de la moció recuperarà el que ja va aprovar la Diputació al ple del passat mes d’octubre amb referència a aquest afer i també demanarà la paralització immediata del procediment d’atermenament de la marina, així com la modificació de la Llei de costes.
En l’apartat de precs i preguntes, i a petició del diputat de CiU Xavier Sanllehí, els grups polítics de la Diputació han acordat consensuar una moció que reclami al Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí que faci extensiva l’excepcionalitat de la Llei de costes, no només a la gola de l’estany de Roses, sinó també a la marina d’Empuriabrava i a la platja de s’Abanell. El text de la moció recuperarà el que ja va aprovar la Diputació al ple del passat mes d’octubre amb referència a aquest afer i també demanarà la paralització immediata del procediment d’atermenament de la marina, així com la modificació de la Llei de costes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada