4 de març 2011

La Generalitat inicia l’expedient per declarar la Vil·la Romana del Pla de l’Horta Bé Cultural d’Interès Nacional

Foto: Lluís Palahí
(Ràdio Sarrià) En el DOGC del passat dos de març es publicava la resolució del Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya per la qual s’incoava l’expedient que ha de permetre la declaració de les restes arqueològiques del Pla de l’Horta com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
Aquesta mesura permetrà no només la inclusió d’aquest espai en el llistat del Patrimoni Català amb la repercussió pública que té aquest fet, sinó que també obrirà la possibilitat de rebre finançament per a la seva conservació i promoció mitjançant el programa de l’1% cultural. De fet en aquesta línia de la subvenció cultural, l’Ajuntament de Sarrià de Ter va signar el 2010, un conveni que permetrà rebre per part d’ACESA 300.000 euros per a la museïtzació d’aquesta zona i que es farà efectiu quan la declaració sigui oficial.
Actualment, la UdG en virtut d’un conveni amb l’Ajuntament i la Diputació estan duent a terme diferents campanyes d’excavació (la propera serà la primavera vinent) de les restes d’aquest habitatge romà ocupat des del segle I aC al segle V dC. Els treballs dirigits per Josep M. Nolla i Lluís Palahí han permès posar al descobert diferents parts prou ben conservades d’aquesta residència entre les quals distints mosaics rics en els seus elements i en bon estat. D’aquí la seva importància cultural i arqueològica i la necessitat de trobar mecanismes de protecció.
Amb tot, l’Ajuntament de Sarrià de Ter es mostra molt satisfet per aquesta notícia. No en va, l’actual govern municipal ha apostat sempre per aquest àmbit com element patrimonial molt apreciable i ja havia sol·licitat la declaració que ara es posa en marxa. Una mesura, aquesta, que permetrà donar més rellevància pública a les restes i permetrà trobar noves línies de finançament per seguir les excavacions i arranjar-lo en la línia de la museïtzació.
L’ajuntament considera la Vil·la Romana un element fonamental a l’hora d’exercir de reclam del municipi. Així doncs, la declaració del BCIN és una prova evident de l’important valor històric de les restes i tindrà un efecte determinant més enllà del propi municipi.