(Ràdio Sarrià) Segons un comunicat de premsa: L’assemblea de professorat associat de la Universitat de Girona, primer de tot, vol denunciar que la informació aportada divendres passat (3 de juny) per un mitjà de comunicació és parcial i no respon a les decisions preses a l’assemblea. S’ha filtrat la informació sense permís i de forma irresponsable. L’assemblea de professorat associat de la UdG mostra la seva total disconformitat amb la proposta que l’equip de govern de la universitat volia aprovar en la sessió de Consell de govern el dia 11 de maig, que es va cancel·lar i que sembla que encara manté.
En aquesta sessió es proposava que la reducció de la despesa en personal docent afectés exclusivament al professorat associat. La proposta reduïa l’import referent a professorat associat de 6.119.040 euros del curs 2010/2011 a 1.036.362 euros per al proper curs 2011/2012. D’aquesta manera la UdG pretén assolir la reducció en el pressupost que li demana la Secretaria d’Universitats.
Amb dades fefaents i contrastades considerem que en el curs 2010/2011 el professorat associat de la UdG –que constitueix el 15% del pressupost del personal docent de la universitat- assumia el 50,01% de la docència. Això fa que la proposta de l’equip de govern sigui inviable i afecti molt considerablement la qualitat docent.
La nostra pregunta a l’equip de govern és qui farà les classes del curs vinent si s’aproven aquestes mesures?
Com es farà la retallada sense que afecti la qualitat docent?
Altres universitats sembla que s’ho han arreglat per no retallar, per què a la Universitat de Girona sí?
I per què sobre el professorat associat? Mostra d’aquesta situació són altres universitats catalanes com la Universitat Rovira i Virgili que renovarà els contractes de professorat associat i la retallada no afectarà a la qualitat docent de la seva institució com a Girona –tal com es va aprovar en Consell de Govern d’aquesta universitat la setmana passada.
Tot i que la mesura no estigui aprovada pel Consell de govern, alguns caps de departament estan informant a companys i companyes de la no renovació dels seus contractes de cares al curs vinent. Aquestes pràctiques poc dialogades i sense el consens, deixades a la discreció de cada departament, ens indignen i ens preocupen.
També volem deixar clar que una part important del professorat associat està constituïda per persones que treballen en l’empresa pública, privada o al tercer sector, i que aporta els seus coneixements professionals a la Universitat. Ara bé, una altra part important, està constituïda pels anomenats “falsos associats”: professors i professores que fan carrera acadèmica, fan recerca a la universitat, que tenen contractes precaris, si en tenen, i que la universitat s’aprofita de la seva vàlua amb un cost baixíssim. Realitzen docència pràcticament com un professor titular i cobren un sou d’uns 600 euros mensuals nets amb una temporalitat extrema ja que el contracte és renovable només d’un any per l’altre. Aquest darrer tipus d’associat també aporta recerca i la universitat se’n beneficia econòmicament no només a través de les publicacions realitzades en el marc dels centres de recerca de la casa sinó també que es troben comptabilitzades en el GREC - una aplicació de Gestió de la Recerca.
Aquesta situació es produeix en un marc en el que sembla que no hi hauria voluntat de diàleg sobre com es poden portar a terme l’optimització de recursos ni transparència sobre determinades partides dels pressupostos. Ens agradaria presentar propostes alternatives i poder dialogar. Per fer-ho, ens caldria més transparència sobre a què es destinen algunes partides dels pressupostos com, per exemple, aquelles que fan referència a les gratificacions extraordinàries.
Semblaria que ens trobem amb una qüestionable política de fets consumats. És per això que demanem que es faci una racionalització de les despeses. La reducció en personal va en contra de la qualitat, l’excel·lència a low cost és inviable. Despeses innecessàries en temps de crisi, com les filtrades darrerament a la premsa, haurien de ser un bon punt de partida per ajustar els pressupostos.
Estem totalment en contra que les retallades recaiguin especialment en el professorat associat, en el personal d’administració i serveis i en les taxes que paguen els estudiants, que està previst que pugin.
Davant d’aquesta situació, l’assemblea reclama:
- Que l’equip de govern sigui transparent en relació al salari de l’equip gerencial i dels caps de serveis, així com en relació als 700.000 euros de l’apartat de gratificacions extraordinàries de personal dels pressupostos de 2010. Volem saber a què corresponen. Volem que aquestes retallades s’apliquin a altres partides pressupostàries de la UdG i que no afectin a la qualitat de l’ensenyament.
- Que es faciliti informació transparent sobre la reducció de la despesa del pressupost referent a professorat associat, i que es doni l’oportunitat de presentar-hi una proposta alternativa.
- Que hi hagi un canvi de postura respecte de les pressions i accions que el vicerectorat de personal ha demanat al Comitè d’Empresa. El comitè d’empresa no té cap vinculació amb l’assemblea, únicament ha facilitat la comunicació, de la qual l’assemblea es fa plenament responsable.
- La creació d’una figura contractual adequada a les necessitats acadèmiques del professorat que vol fer carrera acadèmica amb condicions salarials i contractuals dignes.
- Que s’estableixin itineraris de promoció clars per evitar tics de caciquisme i clientelisme personal que encara es produeixen a la nostra universitat.
- Un posicionament clar per part de la Rectora i de l’Equip de govern per a què la retallada no afecti al personal, tal com han fet altres homònims, com el rector de la Universitat de Lleida.
- Que hi hagi un posicionament clar de les universitats catalanes, liderades per la UdG, destacant que el pressupost de les universitats catalanes és un sector estratègic de país per sortir de la crisi, i que no pot reduir-se un 15%, quedant-se amb 127 milions d’euros menys que el 2010 Altres sectors estratègics com Educació i Sanitat han vist reduït el seu pressupost entre un 5 i un 6%. Això és intentar acabar amb la universitat pública catalana i no pas millorar-ne l’eficiència i la qualitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada