(Ràdio Sarrià)La vaga de metges és un fracàs i un error. Un fracàs perquè així ho demostra el baix seguiment, entre el 16 i el 20 per cent, en funció dels centres de treball de referència. Un error, perquè la salut pública del país no es discuteix d’aquesta manera, com han anticipat altres sindicats. Es defensa a la taula de negociació, tocant de peus a terra i no amb plantejaments salarials que són clarament i oberta inassumibles”. Amb aquestes paraules el portaveu del Govern i secretari general de la Presidència, Francesc Homs, ha valorat la primera jornada de vaga convocada pel sindicat Metges de Catalunya als hospitals i centres sanitaris del país i que s’ha analitzat en la reunió d’avui del Consell Executiu.
El portaveu ha volgut expressar públicament “la solidaritat del Govern als milers de ciutadans” que s’han vist afectats per la vaga, tenint en compte que “aquesta és l’única conseqüència que tindrà, no n’hi haurà cap altra”. “La vaga no servirà de res, ho hem dit per activa i per passiva”, ha insistit Homs. Després de reconèixer “la legitimitat de qualsevol reivindicació d’un increment o millora salarial”, el portaveu del Govern ha lamentat l’actitud del sindicat Metges de Catalunya, que en altres centres concertats ha avalat propostes que ara rebutja a l’Institut Català de la Salut. “Com pot ser que als hospitals públics que no són de l’ICS s’hagi arribat a acords i quan es volen implantar a l’ICS hi hagi un sindicat que diu que no”, s’ha preguntat Francesc Homs. És per això que ha traslladat la voluntat de l’Executiu d’“aprofundir amb el diàleg i la negociació amb la resta de sindicats, col·legis professionals i actors del món sanitari, especialment mèdic”, a qui ha agraït, “des de la discrepància legítima però asseguts tots en una taula de negociació, la seva actitud constructiva de no haver acudit a la vaga”.
Justament avui el Govern ha aprovat la supressió de la paga extraordinària de desembre de 2011 per als òrgans superiors, els alts càrrecs del Govern i el personal directiu del sector públic, una mesura anunciada pel president de la Generalitat, Artur Mas, el 5 d’octubre passat al Parlament de Catalunya que, tal com ha recordat el portaveu, “responia a la petició d’una part de col·lectiu mèdic que demanava exemplificar per part dels governants la situació en què es troba el país”. La mesura, que afectarà 403 persones i generarà un estalvi directe de 2 milions d’euros, suposa un ajust del 7 per cent del salari dels alts càrrecs que s’afegeix a la retallada del 15 per cent aplicat fa un any. “El Govern va creure necessari aquest gest”, ha manifestat Homs.
En el marc del triple compromís del Govern amb l’austeritat, l’agilitat i l’aprimament de l’administració, el Consell Executiu també ha acordat modificar la llei del Consell de Governs Locals, l’òrgan de representació de municipis i vegueries en les institucions de la Generalitat, amb l’objectiu d’adequar-lo al context econòmic actual. Així, el Consell no disposarà de personal ni de pressupost propi, com preveia la llei actual, però mantindrà en tot moment la seva naturalesa i funcionament autònom. “Sense eliminar aquesta institució, que té tot el sentit del món i que, a més, és un òrgan estatutari, modifiquem l’estructura organitzativa que comportava perquè no generi unes despeses que no podem assumir”, ha explicat Homs.
En aquest context d’ajustos pressupostaris endegat pel Govern, el portaveu ha posat de manifest “la contradicció” del Govern espanyol que avui ha atribuït a Catalunya el fet que l’Estat no pugui complir enguany l’objectiu de dèficit. “El Govern espanyol, que volia que retalléssim el doble, ara els seus dirigents van criticant la Generalitat perquè retallem massa. Això és absolutament inintel·ligible, és d’una contradicció tant flagrant que desconcerta”, ha sentenciat Homs. És en aquest context que ha reclamat una vegada més a l’Executiu espanyol “que pagui el que deu, perquè són els que tenen a les seves mans evitar molts dels problemes que tenim plantejats”.
En la reunió d’avui també s’ha analitzat la “bona acollida” de l’emissió de bons de la Generalitat, que ha finalitzat avui al migdia després de dues ampliacions. Segons ha explicat el portaveu, ahir les entitats havien col·locat 4.105 euros en bons, el 95 per cent del total de l’emissió. Homs ha agraït “l’esforç col·lectiu i de confiança” de la ciutadania “en el futur del país i de la Generalitat” en un context econòmic com l’actual.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada