3 de març 2013

Avui fa trenta anys de la Independència de Salt i Sarrià de Ter

Ràdio Sarrià.
Avui fa trenta anys que Salt i Sarrià de Ter van aconseguir la segregació vuit anys després de la segregació amb Girona.
El 16 d'agost de 1968 el Ministeri de Governació de l'Estat espanyol decreta l'annexió dels municipis de Salt i Sarrià de Ter a Girona.
L'1 de gener de 1975 es fa efectiva l'annexió, el 11 de febrer de 1981 el ple de Girona acorda per unanimitat iniciar el procés de segregació de Salt i Sarrià de Ter,  és el 3 de març de 1983 quan la Generalitat decreta la segregació dels municipis de Salt i Sarrià de Ter de Girona i el 9 de març de 1983 el DOGC publica el decret 72/1983 i es fa efectiva la independència de Salt i Sarrià de Ter. El 8 d'abril de 1983 hi va haver eleccions municipals i Jordi Cañigueral (PSC) va guanyar les eleccions i va ser el primer alcalde després de la segregació.
Sarrià de Ter va celebrar la seva independència el dia 5 de març de 1983 amb sardanes a la Placeta de la Font. La segregació va ser possible gràcies al Consell Municipal de Sarrià presidit per Quim Rodríguez, que va substituir Just Manuel Casero que va morir el gener de 1981 sent un dels grans impulsors de la independència i identitat de Sarrià de Ter. Formaven part del Consell Municipal de Sarrià: Joan Vila, Jordi Mercader, Lluís Palahí, Maties Martí, Jordi Cañigueral entre d'altres que juntament amb les associacions de veïns van lluitar per la independència de Sarrià.