13 de març 2013

La Fundació Ramon Noguera impulsa un projecte pioner per l’estalvi d’aigua en les instal·lacions de rentat de vehicles

Ràdio Sarrià.
El projecte MinAqua s’ha començat a executar al rentat de vehicles de Montfullà, durarà 4 anys i té un pressupost de més d’un milió d’euros, dels quals la Unió Europea en finançarà pràcticament la meitat a través d’un programa Life. Entre altres objectius, es preveu reduir un 25% l’ús d’aigua potable. Els resultats del projecte es podran aplicar en altres instal·lacions similars i se’n derivarà un estudi que permetrà determinar bones pràctiques locals de gestió de l’aigua.
El juny de 2011, el Grup Fundació Ramon Noguera va inaugurar la nova instal·lació de rentat de vehicles a Montfullà, al polígon industrial Torremirona. Des de la seva obertura, es va plantejar la necessitat que, en aquest nou servei, el rentat fos el més respectuós possible amb el medi ambient, tenint en compte els usos actuals i els condicionants que pateixen zones com les comarques de Girona pels cicles de sequera.
Per aquest motiu, es va començar a treballar en la definició del projecte MinAqua, que s’està executant. L’objectiu principal de la iniciativa és trobar la solució tècnica i ambiental que permeti minimitzar el consum d’aigua de xarxa en activitats industrials i reduir així el volum i la càrrega d’aigua residual contaminant. La finalitat és aconseguir un cicle de l’aigua sostenible i reduir l’impacte ambiental de l’activitat.
Per aconseguir-ho, el projecte MinAqua es marca quatre grans línies de treball:
Optimització de les condicions d’operació en serveis de rentat de vehicles, revisant els punts on es consumeix més aigua i reduint-ne l’impacte ambiental, entre altres aspectes. Utilització de nous detergents més sostenibles i ceres, assajant nous detergents més respectuosos amb el medi ambient i nous productes d’acabat més resistents a la brutícia i que garanteixin un cicle de neteja més llarg
Tractament d’aigües residuals – amb el disseny i construcció de dues plantes pilot de tractament d’aigua residual, una a Girona i l’altre al País Basc, on s’utilitzaran tecnologies toves de tractament, que també es coneixen com a tractaments naturals (per exemple, aiguamolls construïts, infiltració-percolació)i el Reciclatge d’aigua residual.