14 de març 2013

Un total 250 alumnes de les escoles de música participen a la V Orquestrada de les Comarques de Girona, organitzada pel Conservatori

Orquestrada 2012
Ràdio Sarrià.
La V Orquestrada de les Comarques Gironines incrementa el nombre de participants de l’edició anterior, i posarà sobre l'escenari 250 alumnes a l’Orquestra Simfònica, d’entre 10 i 17 anys, procedents de 25 escoles de música gironines. Si bé en l’edició anterior ja s’havia duplicat el nombre de participants en relació amb les anteriors, enguany en són encara més que el curs passat.
Després de diversos assajos al Conservatori de Girona i a la Sala Polivalent Bescanó, l’Orquestrada culminarà amb un gran concert aquest dissabte, 16 de març, a la sala simfònica de l’Auditori Palau de Congressos de Girona, a les 19h, dirigit per David Salleras (Banda i Orquestra Simfònica) i Eszter Schütz (Orquestra de Corda), tal com es va fer en l’anterior edició.
L’objectiu d’aquesta iniciativa del Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona és obrir-se al territori i establir col·laboracions amb les escoles de música i els professors de les comarques gironines. Projectes com ara l’Orquestrada, per altra banda, permeten als alumnes tocar amb una orquestra simfònica en un escenari únic com és l’Auditori Palau de Congressos de Girona. El director acadèmic del Conservatori, Lluís Caballeria, que també dirigeix l’Orquestra i la Banda del Conservatori de Girona considera que ”a través de l’orquestra es fomenten valors com són compartir, la cultura de l’esforç, la solidaritat i el treball en equip”, de manera que tot plegat comporta un bon aprenentatge dins la formació dels joves, com a músics i també com a persones.Cal destacar també el treball dels professors del Conservatori, que han ajudat a realitzar els diferents assajos que s’han fet des del mes de gener.
Igual que en les edicions anteriors, el programa del concert inclou obres de diferents estils: algunes del món del cinema, atractives per als alumnes, com per exemple The James Bond theme, de Monty Norman, i modernes o clàssiques com ara Allegro con brio de L van Beethoven. El director de la banda i l’Orquestra Simfònica, David Dalleras, destaca que “tenint en compte l’èxit de l’any passat, es presenten obres amb més dificultat tècnica”, un fet que es converteix en un nou repte de cara al concert del proper dissabte. Per alta banda, la directora de l’Orquestra de Corda, Eszter Schütz, s’ha referit a la incorporació d’una nova tècnica en la interpretació d’algunes obres, el body percussion, que utilitza la percussió amb el propi cos mentre toquen els instruments.
Schütz ha dit que “són ritmes tècnicament difícils i divertits alhora”, per la qual cosa es tracta d’un treball educatiu en el qual, al mateix temps, aprenen. La directora també s’ha referit al fet que hi ha diferència d’edat entre els participants (de 10 a 17 anys), de manera que els més petits poden aprendre dels grans, els quals aprenen mentre els ajuden, cosa que contribueix a crear molt bon ambient de solidaritat entre companys i il·lusió.