28 de maig 2013

L'autoescola Apsa de Sarrià de Ter rep el distintiu de garantia de Qualitat Ambiental per a Flotes de Vehicles



Ràdio Sarrià.
El passat dia 16 de maig es va lliurar el distintiu Qualitat Ambiental, per a Flotes de Vehicles a les primeres cinc empreses en aconseguir-lo, durant una jornada sobre la millora de la gestió ambiental de flotes de vehicles, a la seu del RACC.
Les empreses pertanyen a sectors d'activitat i tipologia de flotes diferents: Urbaser SA (gestió de residus), Danone SA (alimentació), Transports de Barcelona SA (TMB), transport públic de viatgers), Repsol Butano SA (flota comercial) i Grup APSA del Gironès (autoescoles)
El Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental és una etiqueta ecològica que atorga la Generalitat per reconèixer aquells productes i serveis que compleixen uns requisits d’excel·lència ambiental, més enllà dels establerts com a obligatoris per la normativa vigent. Actualment, hi ha 17 categories de productes i 15 categories de serveis.
La categoria de Flotes de Vehicles té com a principal finalitat contribuir a la reducció de les emissions de contaminants de ciutat (PM10 i NOx) provinents del transport. Tanmateix, la categoria també té l’objectiu de promoure l’ecoeficiència i l’estalvi energètic en la planificació, projecció i gestió de la mobilitat de persones i mercaderies, especialment en entorns urbans. L’objectiu darrer és minimitzar els impactes ambientals i promoure el desenvolupament sostenible més enllà dels requisits derivats del compliment de les normes vigents. A més, ha de contribuir a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle provinents del transport, esdevenint un element de competitivitat gràcies a la reducció dels costos energètics i per la priorització d’aquestes flotes en el marc de la contractació pública.
Els beneficis del Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a Flotes de Vehicles són diversos i afecten tant els particulars i les empreses que l’obtenen com el conjunt de la població: Es redueixen les emissions contaminants i l’impacte ambiental dels vehicles; millora la qualitat de l’aire i la salut pública; es redueix el consum de carburant; posiciona les empreses de cara a futures exigències ambientals europees; aporta un valor afegit a l’hora de contractar amb l’Administració; posiciona la flota de cara a obtenir avantatges en matèria de mobilitat; i permet conèixer els consums dels vehicles de la flota i per tant disposar de la informació necessària per decidir les mesures que es prioritzaran a partir del moment de la seva obtenció.
Respecte a la gestió de la flota, per a l’obtenció del Distintiu es té en compte el compromís ambiental de l’empresa o el professional, les accions per a optimitzar les rutes, les mesures per reduir els desplaçaments, el registre i seguiment del consum dels vehicles, i el pla de gestió ambiental. Respecte als coneixements dels conductors, la formació en conducció eficient i els manuals de conducció eficient. També es controla el tipus i l’estat del vehicle, amb criteris de manteniment (pla de manteniment), l’antiguitat del parc de vehicles (tecnologia Euro associada a les emissions de NOx i PM10), i els vehicles de baixes emissions disponibles, i d’altres accions de compromís ambiental, com l’aplicació de sistemes de gestió ambiental reconeguts (EMAS, ISO14001, etiquetes tipus I de la norma ISO14024...), i l’impuls de mesures per reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.