1 de juny 2013

Inaugurada l'escultura de Domènec Fita

Ràdio Sarrià.




                                                                                                            FOTOS: RÀDIO SARRIÀ
Aquest proppassat divendres 31 de maig s’ha inaugurat l’obra que l’escultor Domènec Fita (Girona, 1927) ha donat al municipi de Sarrià de Ter.
L’escultura està inspirada en el paper de Sarrià de Ter al llarg de la història del país. En aquest sentit vol reflectir sobretot la vocació del municipi de ser terra de pas per a tots els episodis rellevants de la trajectòria de Catalunya. Es tracta d’un monòlit format per quatre cares que conté records (abstractes) de quatre moments històrics de Sarrià de Ter (i per extensió el país): la Via Augusta, el Camí Ral, el camí de St. Jaume i la ruta de l’Exili. Posant l’èmfasi, doncs, en el paper estratègic de Sarrià de Ter pel que fa al pas de totes les civilitzacions que han tingut un paper a Catalunya al llarg de la historia i l’empremta que han deixat.
L’obra té forma un quadrilàter rectangular de 1'5 m d'amplada i 10 d'alçada. Es feta de ferro corten i a la part superior està configurada amb vidres que s'il•luminaran amb llums LED. L’escultura que s’ha ubicat a la rotonda de la Via Augusta, és la primera obra de Domènec Fita en un espai públic de Sarrià. Fins ara ja tenia obra amb l’escultura del “Crist Jacent” a l’església de Sant Pau de Sarrià de Dalt i una creu d’esmalt.
El lligam de Fita amb Sarrià és estret. L’artista va viure a Sarrià de Dalt (a Can Nadal) durant 14 anys de la seva vida de l’any 1956 al 1970. I va ser degut a la construcció de l’autopista que es va enderrocar el seu habitatge i  va haver de traslladar-se a Girona, si no fos per aquest fet segons el mateix Fita “encara viuria a Sarrià de Ter”
L’escultura va ser una proposta de l’anterior equip de govern municipal que Roger Torrent, alcalde de Sarrià de Ter (ERC) i Lluís Aymerich (ex primer tinent d’alcalde, CiU) li van fer l’any 2008. Fita va accedir a la proposta i ha cedit els treballs gratuïtament al municipi de Sarrià de Ter. En conjunt, el municipi podrà gaudir d’aquesta obra sense haver de destinar-hi recursos municipals ja que la construcció de l’obra va a càrrec dels constructors del Carrer Major (que com a proposta de millora en a seva oferta van incorporar els treballs de realització de l’escultura). Així doncs, tan l’obra com la seva construcció no han suposat cap inversió per part municipal.
Segons Roger Torrent, alcalde de Sarrià de Ter, la instal•lació de l’obra es tracta d’un “reconeixement a un gran artista gironí estretament lligat a Sarrià de Ter i al mateix temps significa un pas més en la voluntat històrica del consistori d’enriquir l’espai públic del poble amb obres d’art significatives per Sarrià”. De fet, segons Lluís Aymerich “ no podia ser que Sarrià fos un poble on havia viscut tants anys en Fita i no tingues obra pública”.