5 de febr. 2014

Girona té una mitjana d’emissions electromagnètiques 60 vegades per sota del nivell màxim permès

Ràdio Sarrià.
La mitjana dels nivells d’emissions de camp electromagnètic a la ciutat de Girona durant el 2013 està molt per sota del nivell màxim permès per la normativa vigent. Concretament, la mitjana d’emissions electromagnètiques a la ciutat va ser de 0’62 volts per metre (V/m), un nivell 66 cops inferior als 41 V/m fixats com a màxim permès pel Reial decret 1066/2001 pel que fa al camp elèctric per les freqüències de telefonia mòbil. Aquestes dades han estat recollides per les dotze sondes amb sistema de monitoratge de radiofreqüència instal·lades a la ciutat. Aquest sistema permet mesurar i controlar de forma contínua i permanent la radiació provinent d’estacions base de telefonia mòbil, entre altres.
“Estem en condicions d’afirmar que Girona és una ciutat sense problemes de contaminació radioelèctrica. Totes les mesures que hem fet durant el 2013 han donat uns resultats molt per sota del nivell permès. Durant el 2014, oferirem a tota la ciutadania de Girona que ho desitgi la possibilitat de mesurar el nivell d’emissions de camp electromagnètic a casa seva per tal d’esvair qualsevol dubte que puguin tenir respecte d’aquest tema”, ha explicat el primer tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat i Atenció Ciutadana, Jordi Fàbrega. Per sol·licitar-ho, només caldrà que els ciutadans i ciutadanes interessats facin arribar un missatge a través de la Bústia d’Avisos o a través del web www.girona.cat/sostenibilitat.
A banda d’aquestes dades, durant el 2013 l’Ajuntament de Girona ha fet una campanya per fer mesures en altres punts de la ciutat a través d’uns equips portàtils per tal de complementar les dades d’aquests sensors fixes. En aquest sentit, s’han fet un total de 156 mesures, també recollides de forma contínua i permanent, en 66 espais diferents, que inclouen un total de 9 llars d’infants, 27 centres d’educació infantil i primària, 12 centres d’educació secundària, 7 centres d’atenció primària, 1 hospital, 2 domicilis particulars, 4 parcs públics i 4 altres espais. La mitjana de les mesures realitzades a l’interior dels edificis públics ha estat de 0’03 V/m i la mitjana de les mesures realitzades a l’exterior dels equipaments o espais diversos ha estat de 0’17 V/m. Cal tenir en compte que el màxim permès per la banda de freqüències d’entre 100 kHz i 8 GHz és de 28 V/m. Aquestes freqüències corresponen a la gran majoria dels sistemes de radiocomunicació: televisió, ràdio AM/FM, telefonia mòbil, Wi-Fi o WIMAX.
Totes aquestes mesures es fan en el marc del projecte Governança Radioelèctrica, impulsat per la Generalitat de Catalunya, i amb cofinançament del programa LIFE (LIFE09 ENV/ES/000505). A més, es poden consultar en tot moment les emissions electromagnètiques que detecten els sensors de la ciutat a través del web http://governancaradioelectrica.gencat.cat/. En aquest portal s’hi poden consultar les 3.957 mesures amb equips portàtils i els 1.238 informes que s’han fet durant el 2013 a Catalunya, incloses les mesures de Girona. El nivell mig mesurat en tots aquests espais del país ha estat de 0’33 V/m.  La normativa vigent en relació amb les emissions electromagnètiques a l’Estat espanyol és el Reial decret 1066/2001, de 28 de setembre, pel qual s’aprova el reglament que estableix condicions de protecció del domini públic radioelèctric, restriccions a les emissions radioelèctriques i mesures de protecció sanitària davant d’emissions radioelèctriques.
Relacionat amb les emissions electromagnètiques, recentment l’Ajuntament de Girona va signar el pacte local per al desplegament d’antenes de telefonia mòbil amb les operadores. En aquest sentit, un dels acords sorgits del pacte és que el desplegament de les noves infraestructures de telefonia mòbil es faci en espais consensuats entre operadores i ajuntaments. D’acord amb les autoritzacions preceptives i la regulació urbanística, des del consistori s’ha proposat la possibilitat d’ubicar les noves instal·lacions de telefonia mòbil en els següents espais municipals: disseminat de Sant Daniel; als voltants de la Torre Alfons XII; al Museu d’Història de la Ciutat; al Polígon Industrial Mas Xirgu; al disseminat de Montilivi; al Pavelló Municipal d’Esports Girona-Fontajau, i a l’edifici de l’Ajuntament de Girona. Actualment, ja n’hi ha dos d’instal·lades a l’estadi de Montilivi i al disseminat de Domeny. Es preveu que també es poden ubicar en altres espais.
Els 12 sensors fixes de la ciutat es divideixen en tres classes: els que mesuren el camp electromagnètic provinent d’estacions de telefonia mòbil, els que mesuren el camp electromagnètic de banda ampla i els que mesuren el camp electromagnètic provinent de línies d’alta tensió. El primer tipus d’equips estan ubicats a la rambla de Xavier Cugat, al carrer de la Rutlla, al pavelló de Santa Eugènia, a l’Escola Les Alzines, a l’Oficina de Turisme de la rambla de la Llibertat, al carrer del Riu Freser, al carrer de Caterina Albert i carrer de Pompeu Fabra. El segon tipus d’equips estan ubicats a la ronda de Fort Roig, a la Torre Alfons XII i a la Torre de l’Aigua. Per últim, el tercer tipus d’equips estan ubicats al Club de Tennis Girona.