L’Associació de Naturalistes de
Girona (ANG) i IAEDEN-Salvem l'Empordà han enquestat 73 persones per elaborar
un informe amb els patrons de consum de peix i marisc. Entre els resultats,
destaca que el 89% de les persones enquestades considera escassa o nul•la la
informació per al consum responsable de peix i marisc, i que el 42% desconeix
quines són les espècies millor conservades.
En el marc de la campanya SOSpeix
(www.sospeix.org), l'ANG i la
IAEDEN-Salvem l'Empordà, han realitzat un estudi pilot amb
els patrons de consum de peix i marisc. Les principals conclusions d'aquest
estudi apunten que la informació disponible per al consumidor en relació a
aquest tema és escassa o nul•la, tal com afirmen el 89% dels enquestats.
Segons assenyala aquest informe
amb consumidors/es de les comarques gironines, els principals criteris alhora
de consumir peix són la procedència, 35% dels casos, i el preu, 31% dels casos.
Un 11% de les persones selecciona el peix en funció del mètode de pesca i dels
beneficis nutricionals. En aquest sentit, només un 8% dels consumidors/es té en
compte l’estat de conservació de les espècies.
De les espècies consumides amb
major freqüència, el 58% dels participants consumeix lluç de forma habitual,
seguit del salmó (44%), la sardina (41%) i el seitó (38%). La resta d’espècies
més consumides són el verat, el rap i els musclos (34%), la d’orada (29%), la
sèpia (26%), les gambes i el bacallà (25%), la palaia (21%), la tonyina, la
maire i els calamars (18%).
El lluç, juntament amb el bacallà
i la tonyina (en les seves diferents formes de consum), són espècies en estat
de conservació vulnerable o crític, degut a la seva sobreexplotació i als
canvis que es produeixen en el seu hàbitat, normalment per causes antròpiques.
Per aquesta raó la guia SOSpeix les classifica com a espècies que és millor no
consumir. El salmó i el rap, són espècies també força consumides, i la guia
recomana consumir-les ocasionalment, donat que tot i que estan ben conservades,
les arts de pesca utilitzades en la seva captura són perjudicials per als
ecosistemes marins.
L’estudi demostra la necessitat
de la guia SOSPeix, ja que el 42% de les persones enquestades desconeix quines
són les espècies recomanades per al consum, tot i ser espècies del Mediterrani
i comercialitzades en llotges catalanes. Queda clar que cal desenvolupar
accions per al consum responsable de productes pesquers, i eines com SOSpeix
ofereixen al consumidor la informació necessària per escollir de forma
responsable a l'hora de consumir aquests productes.
Aprofitant la publicació de
l’estudi pilot, les dues entitats han valorat els resultats de la campanya
SOSPeix. Aquesta campanya es presentava al juny amb l’objectiu de sensibilitzar
i informar la ciutadania sobre l'amenaça que pesa sobre els mars i oceans, i
promoure el consum responsable de peix i marisc com a eina per prevenir la
sobrepesca i explotació dels mars. Al llarg de tota la campanya s’han
organitzat diferents accions i s’ha aconseguit l’implicació d’agents clau de la
gestió marina com pescadors i científics.
Gràcies a SOSpeix s’ha editat una
guia de consum responsable de peix i marisc on-line, un recurs educatiu a
disposició dels centres escolars, i s’han realitzat un seguit d’activitats de
descoberta del litoral gironí, amb l’objectiu de fomentar el coneixement del
medi litoral i marí i la seva conservació. Més de 6.000 persones han rebut
informació de la campanya i de com consumir de forma responsable peix i marisc.
Per donar continuïtat a la
campanya, s’ha previst una segona fase on es vol sensibilitzar i formar a
professionals de la restauració, així s’espera que en la majoria de les cartes
dels restaurants s’incorporin peixos ben conservats, alhora, es promourà la
pesca artesanal, establint canals de comercialització entre consumidors i
pescadors artesanals. La campanya seguirà desenvolupant punts informatius arreu
de Catalunya i buscarà establir col•laboracions en altres països europeus.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada