L’alcalde de
Girona, Carles Puigdemont, ha presidit aquest matí la presentació a la societat
gironina del projecte elBulli1846. El cuiner Ferran Adrià, impulsor del
projecte juntament amb Juli Soler, ha estat l’encarregat d’explicar aquesta
iniciativa pionera, que té com a objectiu el desenvolupament d’un centre de
recerca en cuina d’avantguarda, de promoció de la cultura gastronòmica i de
formació d’alt nivell, amb un centre expositiu obert als visitants a la Cala Montjoi de
Roses. El projecte preveu una inversió, a través d’elBullifoundation, de 9
milions d’euros i un termini d’execució de 18 mesos, a més de la donació a la Generalitat , per part
de Juli Soler i Ferran Adrià, dels terrenys i edificis del nou espai.
“És necessari
apostar per la creativitat, per la tecnologia i per la innovació, amb un sentit
clarament de futur, i això és el que fa aquest projecte”, ha afirmat Carles
Puigdemont, que ha agraït a Ferran Adrià i el seu equip que hagin obert les
portes a la societat gironina a participar en el projecte i els ha manifestat
tot el seu suport i compromís. “Estem encantats que Girona es pugui inscriure
també en aquesta galàxia que heu construït”, ha conclòs Puigdemont.
Ferran Adrià ha
explicat el procés de creació i d’evolució d’elBullirestaurant cap a
elBullifoundation i cap a elBulli1846 i ha remarcat que aquest projecte “és com
un somni”. “A elBulli tenim molts defectes però també una virtut, que és
avançar-nos en el temps”, ha sentenciat Adrià, que ha afegit que elBulli1846 és
un “projecte únic al món” i que volen i treballen perquè hi hagi “consens
absolut” en aquest projecte.
Aquestes
instal·lacions se situarien en el mateix emplaçament que elBullirestaurant, una
institució de referència i prestigi mundial que ha situat Catalunya en el
primer nivell de la gastronomia internacional. A elBulli1846, a Cala Montjoi,
s’hi ubicarà el Lab Creatiu denominat elBulliDNA. Aquest Lab estarà format per
un equip creatiu de 30 persones, professionals de la gastronomia i de diverses
disciplines, que exploraran i experimentaran durant vuit mesos a l’any sobre
l’eficiència en la creativitat utilitzant la cuina com a llenguatge a través
del Decoding of the Culinary Process, presentat el mes de gener passat a New
York.
El projecte
d’arquitectura i paisatgisme de elBulli1846 ha estat desenvolupat pel despatx
d’arquitectura Cloud9 d’Enric Ruiz Geli, pel taller de disseny Ruiz Narvaiza
Associats i per l’estudi de paisatgisme Estudi Marti Franch. El projecte preveu
la reforma i rehabilitació de l’antic restaurant, juntament amb la construcció
de nou equipament, on s’ubicaran tant el lab creatiu elBulliDNA com l’itinerari
visitable de elBulli1846. El projecte arquitectònic ha vetllat especialment per
garantir la seva curosa integració paisatgística, definint primer l’aspecte
exterior de la parcel·la i acomodant després les instal·lacions a l’interior.
De fet, gran part de les noves construccions seran soterrades, integrades a
l’entorn mitjançant un sistema de murs de pedra esglaonats que evoquen les
feixes característiques de l’entorn rural del Cap de Creus. Aquests bancals, a
més, estaran recoberts de vegetació, cosa que minimitzarà encara més la
percepció visual de les construccions.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada