14 de maig 2014

El director general d'Indústria, Antoni Maria Grau admet que serà difícil garantir la continuïtat de la planta de Torraspapel a Sarrià de Ter i trobar inversors

Ràdio Sarrià.
Serà "difícil" garantir la continuïtat de la paperera Torraspapel a Sarrià de Ter o trobar nous projectes industrials per a la factoria segons ha assegurat avui el director general d'Indústria, Antoni Maria Grau, que ha afirmat que la planta viu una realitat "complicada" no només per la caiguda de demanda del paper sinó també perquè la "nefasta" política energètica impulsada per l'Estat l'ha afectada de ple, segons ha afirmat a Girona el director general d´Indústria, Antoni Maria Grau, durant la presentació de les principals línies d´actuació de l´Estratègia Industrial de la Generalitat per al període 2014-2020.
Grau ha explicat que la direcció de Torraspapel està disposada a facilitar el traspàs de la planta i la maquinària a nous inversos, i que ja hi ha hagut alguns contactes en aquest sentit, però el director general d'Indústria també ha advertit que "molts cops" els interessos són "excessivament especulatius".
L'empresa paperera Torraspapel va anunciar el passat dia 30 d'abril que volia tancar la planta de Sarrià de Ter  on hi treballen 132 persones. 
El Comitè d'empresa, Ajuntament de Sarrià de Ter  i Generalitat intenten buscar alternatives que permetin garantir la continuïtat de la planta i evitar l'ERO d'extinció.
Grau ha recordat que la crisi per una banda, i l'evolució tecnològica per l'altra, han reduït la demanda de paper. "El mercat ha caigut per la reducció del consum i l'auge dels canals telemàtics", segons Grau. Però a aquest factor, a Sarrià de Ter se n'hi suma un altre: la política energètica "nefasta" que ha impulsat l'executiu estatal. El director general ha dit que els canvis al sector s'han traduït en què a Espanya s'hagin multiplicat els costos de l'energia (que arriben a ser fins a un 30% més cars en relació al centre d'Europa). "I aquesta política afecta de ple sectors com el paperer o el químic, que són intensius en consum energètic", ha assegurat el director general.
"Des de la Generalitat estem intentant trobar alternatives de continuïtat a Torraspapel o projectes que permetin aprofitar-ne les instal·lacions, però lògicament no és fàcil", ha assegurat Grau. El director general d'Indústria ha dit que la recerca d'alternatives per part del Govern va començar ara ja fa uns mesos, quan la direcció de la paperera els va confirmar que la seva situació estava "degradada". Grau ha explicat que el grup està "disposat" a traspassar la maquinària i els terrenys de la planta (si no tots, una part) a inversors que vulguin impulsar nous projectes industrials. "Evidentment, aprofitant al màxim la plantilla actual, que és el que ens interessa des del punt de vista social", hi ha afegit el director general d'Indústria.
Grau tambè ha admés que cercar nous inversors no és fàcil. Aquests processos porten temps (calen de mitjana entre 15 i 18 mesos) i, de fet, ja ha parlat de trobar-ne d'estrangers. "Però no és fàcil trobar projectes que coincideixin amb les característiques d'aquest emplaçament; a més, molts cops ens trobem amb plantejaments excessivament especulatius".
Per la seva banda ni Comitè d'Empresa de Torraspapel ni el Consistori Sarrianenc han volgut fer declaracions al respecte.