8 de maig 2014

L'Ajuntament de Sarrià de Ter amb motiu del Tricentenari ha programat per aquest mes de maig unes conferències a càrrec de l'historiador Ramon Riera i un taller a la Biblioteca Emília Xargay

Ràdio Sarrià.
Amb motiu del Tricentenari 1714-2014 l'Ajuntament de Sarrià de Ter ha programat un cicle de conferències, "Conèixer la història. Dels Segadors als Vigatans" que es farà en quatre sessions, el divendres 16 i 30 de maig i el 13 i 20 de juny a les 21:30 a la Cafeteria del Coro i seran a càrrec de l'historiador Ramon Riera. 
A la conferència del dia 16 de maig  Riera farà una introducció a la Catalunya de l'època i la seva inserció dins la Corona d'Aragó i els estat itàlics que la integraven. S'hi expliquen els antecedents de l'antagonisme de Castella i Catalunya i entrem en la guerra dels Segadors, fins a la caiguda de Barcelona (anys 1599-1652) 
La conferència del dia 30 de maig serà la que es dedicarà als anys 1652-1711. Final de la guerra dels Segadors i les conseqüències que per a Catalunya i la decadent Monarquia Hispànica va tenir la mal anomenada Pau dels Pirineus. Conflictes intermitents que van inquietar el Principat fins a la fi de la branca hispànica dels Àustries. Introducció de l'autèntica primera guerra mundial: la guerra de Successió Espanyola.
El 24 de maig a les 11h taller "Conèixer la història. Dissabtes en família.""La revolució dels sabors del 1714" a la Biblioteca Emília Xargay. Un taller que pretén ser una experiència sensorial i literària on es descobriran olors, formes, textures, colors i sabors dels diferents ingredients que van protagonitzar la revolució del sabor que va viure Catalunya a finals del s. XVIII a càrrec de Tramoia produccions culturals. Aquest taller està adreçat a nens i nenes d'entre 6 i 12 anys i emmarcada dins els actes de celebració del Tricentenari del 1714. Les places són limitades i les inscripcions s'han de fer a la biblioteca.
El 7 de juny a les 11h a la Biblioteca Emília Xargay "1714 Xarcuters...SOM-HI! amb la Cia de Núria Clemares, amb un espectacle participatiu que combina la narració de titelles i el joc.
El dijous 12 de juny a les 6 a la Biblioteca Emília Xargay "Contes 1714"
El divendres 13 de juny  tindrà lloc la tercera conferència de l'historiador Ramon Riera "Dels Segadors als Vigatans. dels Anys 1711 al 1714. Els fets bèl·lics del darrer tram de la guerra de Successió a Catalunya que ja en el seu dia fou anomenada "guerra dels catalans". Una autèntica epopeia que només la derrota militar i la ferma voluntat dels guanyadors ha pogut rebaixar-la en l'imaginari col·lectiu a un acte de temeritat i rauxa.
El divendres 20 de juny quarta i darrera conferència del cicle "Dels Segadors als Vigatans. 1714 en endavant" a càrrec de Ramon Riera. Breu introducció al que significa la repressió brutal i despietada dels guanyadors de la guerra, els Borbons hispànics. Viurem la resistència armada i també política dels catalans que restaren al país i veurem qui eren i com vivien el moment els anomenats  botiflers. Es clourà amb un breu recorregut en l'importantíssim exili de milers de persones, cap a la banda itàlica o a l'imperi Austríac.
El divendres 4 de juliol a les 21:30h també a la Cafeteria el Coro, "Hem escollit" amb la CIA Inútils Mots, un recull poètic sobre el que han dit al llarg del temps els nostres poetes del seu propi país. Un passeig pels anhels i somnis projectats cap al futur. Pel compromís de lluita i de fidelitat a la llengua. Amb diferents mirades, de Verdaguer a Enric Casasses, el poble i els poetes, inventant paraules, han fet possible la supervivència del país.