9 de set. 2014

A Girona cada any es diagnostiquen 74 nous casos d’aquest tipus de tumor, un dels que té pitjor pronòstic

Ràdio Sarrià.
A les comarques gironines es diagnostiquen cada any 74 tumors de pàncrees nous cada any, segons dades del Registre del Càncer de Girona, que representen el 2,4% dels càncers totals diagnosticats a la demarcació. El de pàncrees és un dels càncers més agressius que existeix i constitueix la quarta causa de mort (4,2% dels casos homes i 6,2% en dones) després del de pulmó, pròstata i còlon. Aquest tipus de tumors ocupen la novena posició a l’escala de càncers més freqüents, i en canvi estan a la cua de la supervivència, ocupant el lloc 34, de 34 tipus de càncers estudiats. Amb tot, les dades del Registre demostren que cada vegada se’n diagnostiquen més, fet que posa en valor la feina realitzada pels metges, tant oncòlegs com patòlegs, els responsables de determinar el tipus exacte de càncer de pàncrees i l’estadiatge del tumor, fets determinants per afinar en el diagnòstic i decidir el millor tractament. 
Un dels factors que juguen en contra és que el tumor es presenta de forma avançada en més del 85% dels casos, el que fa que la major part de pacients afectats hauran mort als 18 mesos després de l’inici dels símptomes. A l’Hospital Trueta de Girona es fan cada any una trentena d’operacions de càncer de pàncrees, en les quals hi ha una estreta col·laboració entre patòlegs i cirurgians.
L’actualització dels coneixements al voltant del càncer de pàncrees ha estat l’objectiu de la trobada que han fet avui una cinquantena de professionals a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, organitzada pel Servei d’Anatomia Patològica d’aquest centre. La jornada ha comptat amb destacats especialistes de prestigi internacional, com el Dr. Josep Tabernero, que ha parlat de les darreres novetats i avenços en tractament mèdic d’aquest tipus de tumor.
Malgrat l’alta mortalitat que provoca el càncer de pàncrees, les investigacions i els darrers avenços clínics en aquest camp permeten algunes dosis d’optimisme. La radicalitat quirúrgica, acompanyada d’un diagnòstic anatomopatològic precís i acurat poden ajudar a definir millor el pronòstic dels diferents tumors del pàncrees.  I si a això hi incorporem els resultats de la investigació oncològica es pot arribar a donar un raig d’esperança a una patologia tant ominosa.
Per parlar d’aquests darrers avenços, tècniques quirúrgiques específiques, factors que hi intervenen, controvèrsies i novetats la Jornada ha comptat amb la intervenció del Dr. Eugeni López-Bonet, Cap de Servei d'Anatomia Patològica de l’Hospital Dr. Josep Trueta, el Dr. Joan Figueras, del Servei de Cirurgia General i Digestiva del centre gironí, la Dra. Cristina Meléndez, del Servei d'Anatomia Patològica del Trueta, la Dra. Teresa Serrano, del Servei d'Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari de Bellvitge i el Dr. Josep Tabernero, del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron.