20 d’oct. 2014

El professor Antonio Paolo Russo Obre Les Jornades Gir 180 Graus Reflexionant sobre la Venècia Turística

                                                                                             Foto: Martí Artalejo
Ràdio Sarrià.
El professor italià Antonio Paolo Russo ha obert les Jornades Gir 180 graus partint del cas de Venècia com una ciutat amb dificultats per conciliar el model turístic i amb el ciutadà. La sessió que s’ha celebrat a l’Auditori Josep Irla de la Generalitat amb més de 150 assistents. A Venècia, com ha explicat Russo, els turistes creixen de forma ostensible (83.000 visitants al dia al 2013 per 25.000 al 1992) mentre perd la seva matèria primera, que són els ciutadans. Aquest, doncs, és un dels reptes del turisme contemporani: determinar en quin moment el creixement del turisme implica un decreixement de la qualitat de vida de la ciutat. Russo ha assenyalat que no es pot viure “ni sense ni dels turistes, però es pot viure amb el turisme”.La primera jornada de Gir 180 graus, ha volgut evidenciar els problemes del sistema clàssic del turisme cultural i les tensions que es generen. A partir de dilluns, les dues Jornades s’enfoquen a repensar el turisme en les ciutats mitjanes del futur i, sobretot, a identificar-ne els patrons.La primera, el 20 d’octubre, servirà per analitzar el turisme cultural lligat al patrimoni, el paper dels museus i la valorització dels monuments, plantejant els principals escenaris de canvi a escala internacional. En aquesta sessió hi prendran part experts com Zully Salázar, presidenta la Corporació de Turisme de Cartagena de Indias (Colòmbia); Sabina von Greyerz, responsable de marca de Turisme  d’Estocolm (Suècia); Xerardo Estévez, alcalde de Santiago de Compostel·la durant quatre legislatures, i Núria Galí, professora de la UdG, que parlarà sobre l’experiència a la ciutat de Girona.La segona, el 17 de novembre, plantejarà els canvis en relació als esdeveniments culturals, el paper dels festivals i el rol de les arts escèniques. Hi participaran Francesc González, professor de la Universitat Oberta de Catalunya; Brian McMaster, director del Festival d’Edimburg durant 15 anys; Pedro Homar, gerent de la Fundació Turisme Palma de Mallorca 365; Manuel Casanovas, responsable de Nous Programes de Turisme de Barcelona, i Salvador Sunyer, director del festival Temporada Alta per explicar el cas de Girona.
A més dels ponents, una vintena de professionals gironins i de Catalunya participaran des de la Fila 3.0 donant la seva visió sobre les temàtiques com Marien André (professora UB), Josep Carreras (Associació d’Hostaleria Girona i radial), Agustí Codina (Medplaya), Blanca Cros (Agència Catalana de Turisme), Coralí Cunyat (Ajuntament de Girona), Miquel Gotanegra (Associació de Càmpings), Jaume Marín (Patronat Costa Brava Girona), Xavi Montoya (Playbrand), Jordi Padró (Stoa), Joaquim Queralt (Associació de Professionals de Turisme de les administracions locals), Ramon Ramos (Patronat Costa Brava Girona), Joan Roca (Museu d’Història de Barcelona), Josep Roca (Restaurant El Celler de Can Roca), Martí Sabrià (Costa Brava Centre), Juan Manuel Sevillano (Fundació Gala – Salvador Dalí), Eudald Tomassa (Transversal), Joan Maria Viader (arquitecte) i Dolors Vidal (Facultat de Turisme de l’UdG). Tots ells intervindran de forma intercalada amb els ponents.
A més, Gir 180 graus ofereix l’oportunitat de poder participar a tota la ciutadania, ja sigui abans, durant o després de les jornades a través d’una conversa online que ja està activa i oberta a tothom. En aquesta conversa, que s’hi pot accedir a través del web de la fundació, www.ciutatinvisible.org  i està moderada per José Antonio Donaire, hi ha també informació de les Jornades, aportacions dels ponents i de la fila 3.0, entre d’altres.Gir 180 graus està organitzat per la Fundació La Ciutat Invisible i compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Girona, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Telefonica i Efimàtica tecnologia turística. També té el suport de Mango, Fundació Abertis, Fundació Banc de Sabadell i el Festival Temporada Alta. L’accés a les Jornades és gratuït, però cal inscriure’s al web de la Fundació La Ciutat Invisible.