30 d’oct. 2014

Jordi Savall ha estat guardonat amb el Premi Nacional de la Música del Ministeri de Cultura

Ràdio Sarrià.
Savall ha rebut aquest anys la Medalla d'Or de la Generalitat
Jordi Savall ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Música del Ministeri de Cultura, aquest guardó reconeix la seva "infatigable tasca en la recuperació i de difusió del patrimoni musicalLa distinció de Savall en la modalitat d'interpretació està dotada d'un premi de 30.000 euros. Savall també ha rebut enguany la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.
Jordi Savall és una de les personalitats musicals més polivalents de la seva generació. Les seves activitats com a concertista, pedagog, investigador i creador de nous projectes, tant musicals com culturals, el situen entre els principals artífexs de l’actual revalorització de la música històrica. La seva tasca, mundialment reconeguda i sempre plena d’una emoció viva i d’una vitalitat creadora espectacular, ha cercat sempre ser fidel a la música històrica, és a dir, a la revalorització dels repertoris tan específics com universals de les músiques d’Europa, de la Mediterrània i del món sencer.
Jordi Savall va néixer a Igualada l’any 1941, on va començar a estudiar música a l’edat de 6 anys amb el mestre Joan Just al Conservatori de l’Ateneu Igualadí. El 1965 inicia de forma autodidacta l’estudi de la viola de gamba i la música antiga (Ars Musicae). L’any 1968 Jordi Savall i Montserrat Figueras s’estableixen a Basilea (Suïssa) per continuar els seus estudis de música antiga a l’Schola Cantorum Basilensis. August Wenzinger fou el mestre de Jordi Savall en aquesta època, fins que aquest el va substituir com a mestre cap a l’any 1973. És fundador, juntament amb Montserrat Figueras, i director dels grups musicals Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) i Le Concert des Nations (1989) amb els que explora i crea un univers d’emocions i de bellesa, i les projecta al món i a milions d’amants de la música tot fent conèixer així la viola de gamba i les músiques oblidades d’aquí i d’arreu, cosa que l’han acreditat com a un dels principals defensors de la música antiga.
Amb la seva fonamental participació en la pel·lícula d’Alain Corneau Tous les Matins du Monde (Cèsar a la millor banda sonora), la seva intensa activitat concertística (140 concerts a l’any), discogràfica (6 enregistraments anuals) i, amb la creació d’Alia Vox (segell fundat per Montserrat Figueras i Jordi Savall el 1998), està demostrant que la música antiga no ha de ser necessàriament elitista i que interessa a un públic de totes les edats cada vegada més divers i nombrós.
Dins el repertori operístic, cal subratllar la seva participació en la descoberta d’Una cosa rara (representada el 1991) i Il burbero di buon cuore (representada el 1995 i el 2012) de Vicent Martín i Soler. El 1993 presenta per primer cop al Gran Teatre del Liceu l’Orfeo de Claudio Monteverdi, (el 2002 fou enregistrada en directe per la BBC-Opus Arte, i s’edità en DVD). També ha dirigit el Farnace de Vivaldi al Teatro de la Zarzuela de Madrid (2001), editat en CD per AliaVox, Orfeo ed Euridice de J. J. Fux representada al Festival Styriarte a Graz el 2010, i Il Teuzzone de Vivaldi interpretada el 2011 en versió semi-concertant a l’Òpera Royal de Versalles.
Els seus més de 40 anys dedicats a la recuperació del patrimoni musical li han suposat nombroses distincions.