23 de febr. 2015

ERC reclama més mesures per lluitar contra la pobresa energética

Ràdio Sarrià.
El ple del Parlament ha aprovat una moció d'ERC que reclama al Govern més mesures per lluitar contra la pobresa energètica. 'Va ser Esquerra Republicana qui va posar el tema de la pobresa energètica a l'agenda política a l'abril del 2013. I des de llavors hem aprovat mesures innovadores, sí, però anem tard i cal anar més enllà', ha declarat el diputat d'Esquerra Republicana Pere Bosch. Entre les mesures, destaca un descompte en la factura de l'aigua que ajudarà a 50.000 famílies vulnerables que ara no en poden pagar la factura.
En concret, la moció d'ERC reclama:
Informació i formació: Que es facin campanyes de comunicació perquè els ciutadans coneguin els seus drets quan no poden pagar els subministrament bàsics.
Fons d'Ajuda per Afectat de la Pobresa Energètica: Que es posi en marxa en 30 dies el fons de 10 milions d'euros per lluitar contra la pobresa energètica que ERC ha aconseguit en l'acord pel pressupost de la Generalitat pel 2015. Un fons que ha de servir, entre d'altres, a ajudar les famílies que tenen dificultats per fer front a la despesa del gas embotellat i de llenya, i a les que no es poden pagar les millores de les instal·lacions (eficiència energètica). La moció emplaça les empreses subministradores que també facin aportacions a aquest fons.
Aigua: Que, en quatre mesos, es faci una avaluació del cànon social de l'aigua (actualment 18m3/trimestre) i que, al 2016, es garanteixi el subministrament de 60 litres/persona/ dia, que permetrà arribar a 50.000 usuaris nous. 
Nou país: Que, en sis mesos, la Generalitat presenti un informe sobre el dret d'accés als subministraments bàsics que tindria una Catalunya independent.
 'Hem de repensar el país, hem de repensar el model energètic i, quan tinguem les competències, hem de determinar quines seran les tarifes socials de l'aigua, del gas i l'electricitat del nou país', ha explicat. Ja al mes de desembre, el ple va aprovar una modificació del Codi de Consum, que inclou un paquet d'esmenes impulsades per Esquerra que garanteixen el subministrament d'aigua, gas i electricitat en casos de pobresa energètica no només durant l'hivern, que és el període més crític, sinó durant tot l'any. El text, a més, obliga que l'informe social sigui vinculant per determinar si una família pot pagar o no les despeses energètiques de la llar. La Llei també simplifica els tràmits per evitar el tall i amplia els terminis per sol·licitar-ho. Amb aquesta simplificació, s'espera que siguin encara més les famílies que s'hi acullin: tot i que es calcula que a Catalunya hi ha 358.00 persones que no poden mantenir casa seva a una temperatura adequada, l'any passat només hi va haver 895 famílies que es van acollir a les garanties per evitar el tall dels subministraments.