17 de febr. 2015

L'Hospital Josep Trueta atén els infarts les 24h

Ràdio Sarrià.
El servei d'hemodinàmica de l'Hospital Josep Trueta de Girona, ha ampliat aquest 16 de febrer l'horari a les 24 hores del dia. Fins ara només estava oberta 12h durant set dies de la setmana i els pacients que patien un infart fora de l'horari i requerien d'angioplàstia es derivaven a Barcelona.
Les primeres dues hores són claus en un infart de miocardi i l'obertura de l'artèria i el restabliment del flux sanguini és de 120 minuts màxim.
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ja va anunciar que "després de les dades obtingudes durant el 2014 a Tarragona, Lleida i Girona, les unitats d’hemodinàmica s’obriran 24h a partir del 16 de febrer a l’hospital Joan XXIII de Tarragona així com a al Josep Trueta de Girona i l’Arnau de Vilanova de Lleida".
El cost de l’ampliació d’aquest servei s’estima en dos milions d’euros anuals
Segons Ruiz "tanquem un cicle que es va començar el 2012 amb l’ampliació de 12 hores i estem satisfets d’incrementar serveis per la ciutadania". Així mateix ha assenyalat que "a Catalunya tenim una taxa de mortalitat per infart agut de miocardi en el qual és necessària una angioplàstia primària del 6,5 per cent, un dels percentatges més baixos d’Europa". Així mateix, el conseller ha manifestat que "les unitats d’hemodinàmia de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i l’Arnau de Vilanova de Lleida són també referent de les regions sanitàries de les Terres l’Ebre i de l’Alt Pirineu respectivament".
El conseller recorda la importància que els usuaris truquin al 112 tan bon punt sentin qualsevol símptoma com un dolor fort i opressiu al pit, així com sensació de constricció de manera persistent o s’instal·lin l’aplicació del 061 a l’smartphone per utilitzar-la en aquests casos.
Aquesta és la segona ampliació horària que fa el conseller Boi Ruiz de les unitats d’hemodinàmica des que el 2012 aquests tres centres van passar d’estar operatius 8 hores els dies laborables a 12 hores de dilluns a diumenge. Amb l’obertura a 24 hores es contribuirà a l’assoliment d’un dels objectius més rellevants del Pla de Salut 2011-2015 de reduir la mortalitat cardiovascular.
Tots aquests hospitals formen part de la xarxa de desplegament i implementació del Codi Infart, hospitals de referència amb capacitat per realitzar l’angioplàstia primària, el procediment terapèutic que cal fer als pacients que han patit aquest tipus d’infart de miocardi per desobstruir l’artèria.