16 de febr. 2015

Protecció Civil posa en Prealerta el pla INUNCAT davant la previsió d'un episodi de fort onatge que afectarà demà tot el litoral català

Ràdio Sarrià.
Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el pla d’emergències per inundacions INUNCAT davant de la previsió de fort onatge demà a tot el litoral català. Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya SMC, l’episodi de fort onatge afectarà des de la propera matinada tota la meitat nord del litoral català, i a partir del migdia de demà dimarts s’estendrà a tot el litoral. Les onades podran superar els 2,5 metres d’alçada (maregassa) amb mar de fons de component est. Al litoral central i nord el vent bufarà de component nord i est amb cops forts, i algun de molt fort. Davant de la previsió de fort onatge, Protecció Civil de la Generalitat recorda que és molt important extremar la precaució en zones de la costa on trenquin les onades i en aquells passejos marítims més exposats a les onades. De cara a prevenir situacions de risc seguiu aquests consells d’autoprotecció.
Tingueu molta precaució en les activitats recreatives o professionals al mar, cal evitar-les en cas de grans onades. No accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força. Respecteu els tancaments d’accessos a aquests punts, són per la vostra seguretat.
No us atureu a contemplar les onades, eviteu posar-vos en perill.
Allunyeu-vos d'espigons, esculleres, passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Busqueu un lloc segur.
Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte de la caiguda per indicar-ho als serveis de salvament.
Si caieu a l’aigua nedeu en direcció oposada a les roques i intenteu resistir flotant, sense fer cap altre esforç, en espera de socors.