6 de febr. 2015

Segona edició de FIPORC a Riudellots de la Selva

Ràdio Sarrià.
Riudellots de la Selva es situa al mapa europeu com el segon municipi d’Europa on hi passen més porcs el dia. Un total de 22.000 porcs diaris arriben a Riudellots per ser sacrificats i transformats amb diversos productes alimentaris. Per el municipi de Riudellots el porc i per extensió la indústria càrnia
representa l’eix principal de la seva economia. Sens dubte, el municipi de Riudellots de la Selva compleix tots els requisits per organitzar una celebració on el porc sigui el protagonista principal, i per tot això va néixer el passat 2014 FIPORC, la fira del porc de Riudellots de la Selva. La segona edició de la fira es celebrarà del 6 al 8 de febrer en el nucli del municipi. A través dels diversos espais del poble es posarà en relleu tot el cicle de vida del bestiar porcí. Des de l’animal viu que es podrà visitar a l’exposició d’animals vius emplaçada a la Plaça de l’Ajuntament, fins arribar a la pròpiadegustació de totes les parts de l’animal i dels productes que se’n deriven en una àmplia àrea de tast a l’aire lliure. També es podrà visitar una interessant exposició teòrica i audiovisual del cicle de vida del porc, coordinada per l’IRTA amb la col∙laboració de TV Girona, comprar exquisits embotits a les paradetes de petits productors que vendran productes del porc com botifarres de tota mena, cansalades, lloms, baiones, greixons, ... i fins i tot es podrà degustar pernil cuit a la brasa, una de les novetats d’aquesta segona edició. FIPORC també reserva un espai pels més petits, els quals podran aprendre a fer hamburgueses amb les seves pròpies mans, dibuixar un porquet sobre un globus, fer un passeig pel municipi amb poni, participar en un concurs de munyir vaques de plàstic a mà i gaudir de l’espectable infantil d’uns cuiners inflables que visitaran el municipi. L’espai que de ben segur tornarà a prendre el protagonisme en el marc de la fira serà el dedicat a les representacions del procés de matança, on els veïns del municipi escenificaran el procés d’embotir botifarres, l’elaboració dels greixons, ens ensenyaran el procés per curar un llom o un pernil, especejaran un porc sencer i el desfaran amb les diverses peces, i mostraran que es posa al perol per obtenir la gustosa carn de perol. Les diverses representacions seran conduïdes pel cuiner Pep Nogué. Aquest espai compartirà protagonisme amb l’àrea de tast. Una àmplia àrea equipada amb taules i cadires on es podrà degustar durant tot el dia productes del porc. Des de tastets de greixons, passant per embotits variats, tastets de carn de perol acabada de fer, carn de porc cuita a la brasa, així com un ampli ventall de productes elaborats al propi municipi,com tastets de diferents tipus de mel, croquetes de porc, raviolis farcits de galta de porc, pans de tota classe, iogurts, i molt més. En l’espai de tast també s’hi podrà tastar la coca guanyadora del primer concurs popular de coca de greixons, la coca de greixons de l’àvia Neus. La segona edició de FIPORC es preveu molt dinàmica, on poder aprendre, visitar, conèixer i sobretot tastar, i on el poble es convertirà durant tres dies amb una autèntica festa continuada. Aquest ambient festiu que es respirarà durant la fira, vol recrear i acostar als visitants l’ambient festiu que envoltava antigament els dies de matança. FIPORC es diferencia d’altres fires per la implicació de tots els veïns del municipi, la qual cosa farà possible poder gaudir d’una exposició fotogràfica d’antigues eines i utensilis emprats durant la matança, poder degustar productes elaborats al poble o visitar una mostra de tractors i de cotxes antics. Sis establiments de restauració del municipi també es sumen a l’esdeveniment i oferiran als seus clients plats i menús especials basats amb el porc. Els establiments que participen a la campanya són: Restaurant Can Calderó, Bar Restaurant Tuneti, Coffe Cafeteria, Restaurant Cal Barrató,Restaurant Les Oliveres i el Restaurant 63. FIPORC amplia programació creant la PORKANIT durant la nit del dissabte amb un atractiu cartell encapçalat per Hotel Cochambre, seguit per Animal DJ, un concurs de disfresses de porc, el Show Porkanit, i molt més al preu de 5€ l’entrada i una consumició inclosa. Jornada professional Fiporc també dedicarà una jornada als professionals del sector porcí. La jornada tindrà lloc divendres 6 de febrer al FoodLab de Riudellots de la Selva, i comptarà amb les ponències de reconeguts experts com la Sra. Anna Roca, responsable de la Comissió Tecnicocientífica de la Fundació Agroterritori, que ens parlarà vers les dinàmiques socioterritorials al voltant de l’ocupació real de la cadena agroalimentària del porcí. Metodologia i propostes per a Riudellots de la Selva. A continuació la Sra. Marina Gispert, investigadora del programa de Qualitat de Producte del centre IRTA de Monells i assessora del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient en temes de classificació de canals porcines, intervindrà amb una ponència sobre els factors abans del sacrifici que afecten a la qualitat de la carn i de la canal de porc, i per tancar les ponències el Sr. Marco A. Jacho, veterinari i director d’I+D+I d’Inti Veterinaris, i professor de l’Escola de F. A. Quintanes ens parlarà de les conseqüències del benestar animal en les granges de porcs. Les ponències seran moderades per Joan Tibau, director del centre IRTA de Monells. Us convidem a descobrir el porc en el sentit més ampli i acabar gaudint‐lo al voltant d’una taula. La fira és impulsada per l’Ajuntament de Riudellots de la Selva, i compta amb el suport d’Incatis per la seva organització.