19 de febr. 2015

S’inaugura la gran maqueta “Gleich, el circ miniatura més gran del món” a Casa Empordà – Antic Escorxador

Ràdio Sarrià.
Aquest vespre s´inaugura l’exposició “Gleich, el circ miniatura més gran del món” a Casa Empordà – Antic Escorxador de Figueres.
L’enginyer holandès V. Herwerden va dedicar 40 anys de la seva vida a materialitzar aquell el gegantí circ alemany Gleich construint una fidel maqueta a escala 1:25 que avui permet observar el funcionament d’un gran circ itinerant de principis del segle XX: 420 personatges, 270 animals, 170 vehicles, tot disposat sobre un espai de 50 metres quadrats que en fan avui la major maqueta de circ al món. El Circus Gleich, malgrat tenir una relativament curta existència (1924-1937), va ser, a principis de 1930, un dels circs més grans i populars a Europa. Era emblema d'una època en què els circs alemanys intentaven competir amb el gegantisme dels seus homòlegs americans. El seu fundador, Julius Gleich (1886-1951), aconseguí portar en gira una veritable ciutat ambulant que s’organitzava al costat d’una carpa gegant de 86 metres de llarg, amb 3 pistes i capacitat per a més de deu mil espectadors a cada funció. L’any 1929 visità Espanya fent la seva primera escala a Barcelona en el marc de la segona Exposició Universal: allí el visitaren més de 250.000 espectadors. La maqueta d’aquell circ és la primera vegada que s’exposa a casa nostra i suposa un dels plats forts de l’extensa programació d’una vintena d’activitats en paral·lel als espectacles oferts sota la Nova Gran Carpa del Recinte Firal que ja ha superat les 20.000 entrades venudes i que obre les seves portes d’aquí just una setmana.
Aquesta gran maqueta es podrà visitar fins el dia 2 de març i que s’engloba en el programa d’activitats paral·leles del 4t Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres