24 de febr. 2015

Txarango el triomfador dels Premis Enderrock 2015

Ràdio Sarrià.
Txarango
Txarango s’ha emportat el premi a millor disc de pop-rock en català per Som riu, millor artista i millor directe de l’any i el tema “Compta amb mi” ha rebut el premi a la millor lletra. A més, la crítica també li ha atorgat el premi a millor artista de l’any, coincidint amb el criteri de la votació popular, en total 5 Premis Enderrock 2015.
“Ja no ens passa” d’Els Amics de les Arts ha estat elegida millor cançó de pop-rock, d’un grup que també ha guanyat el premi a la millor portada per Només d’entrar hi ha sempre el dinosaure, en total 2 Premis Enderrock 2015. “Sexy” d’Oques Grasses, premi el millor videoclip i “Protesta” de Cesk Freixas, el millor DVD completen la categoria.
Els vots de millor artista en llengua no catalana és Love of Lesbian i el grup revelació Bonobos. Pel que fa a les sales de concerts, la votació popular ha considerat que La Mirona de Salt és la millor.
En cançó d’autor els vots populars han anat a Sílvia Pérez Cruz i Raül Fernandez Miró pel disc granada i a Joan Dausà pel tema “On seràs demà?”, i de folk Toni Xuclà ha estat guardonat amb el millor disc per Una terra sens mapa i Lo Gitano Blanc amb la millor cançó per “La rumba ebrenca”. Pel que fa al jazz, Joan Chamorro ha estat doblement guardonat amb el disc La màgia de la veu i millor nova proposta per Presenta Rita Payès. En l’apartat de clàssica, el millor disc ha sigut per Araguaia de Carles Cases i millor nova proposta per l’Orquestra del Montsalvat. El disc El Petit Príncep d’&Ag rave;ngel Llàcer i Manu Guix, ha estat guardonat al nou apartat infantil / públic familiar.
Aquests guardons anuals valoren els millors artistes, discos i cançons catalans de l’any tant per part de la crítica com de la votació popular, i se celebren des del 2013 a Girona. La gala de la XVII edició dels Premis Enderrock 2015 - Premis de la Música Catalana se celebrarà el dijous 26 de març al Teatre Muncipal de Girona, per tercer any consecutiu.
En total s’han recollit 16.100 vots d’usuaris únics registrats a través del web www.enderrock.cat. (un 14,8% més que l’any passat). La festa anual de la música catalana s'oferirà en directe per ràdios i televisions locals de tot el país gràcies a la retransmissió de La Xarxa. Com a presentadors de l’acte repetiran Carles Xuriguera i Fel Faixedas, amb col·laboracions de personatges vinculats al món musical i de l'espectacle. Els Catarres, Joan Dausà, Núria Graham, Nyandú i Senior i el Cor Brutal, a més d’altres sorpreses, seran els artistes que actuaran a la Nit dels Premis Enderrock 2015.
Les entrades per assistir a la gala es posaran a partir de demà a la venda a www.enderrock.cat.
Durant la gala es farà un reconeixement als 50 anys de carrera de Toti Soler, i s'homenatjaran els músics Ovidi Montllor, Gato Pérez i Xavier Cugat. L’Antiga Fàbrica Estrella Damm ha acollit aquest migdia la lectura pública del veredicte dels resultats de la votació popular dels Premis Enderrock – Premis de la Música Catalana i el lliurament dels reconeixements a la indústria: tres discogràfiques, tres mitjans de comunicació, una entitat i una sala de concerts.Enderrock ha reconegut a Picap pels seus 30 anys, DiscMedi pels seus 25 i RGB Management pels seus 20. Les revistes Rockdelux (30 anys) i Mondosonoro (20 anys) se’ls ha reconegut per la seva trajectòria com a premsa musical; i les Matinades Musicals de Televisió de Catalunya han rebut el reconeixement per la programació diària de jazz i blues. A més, la Nova Jazz Cava de Terrassa ha estat distingida pels seus 20 anys de programació estable, i l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM) pels seus 25 anys de trajectòria fidel als orígens.
La nit Enderrock dels Premis de la Música Catalana que es durà a terme el dia 26 de març a Girona també servirà d’escenari per acollir el lliurament dels Premis de la Crítica que es van fer públics l’1 de gener i que van guardonar a Senior i el Cor Brutal (millor disc de l’any), Txarango (millor artista), La iaia (millor disc de pop-rock), Joana Serrat (millor disc en altres llengües), Xavier Baró (millor disc de folk), Zoo (millor grup revelació), Roger Padullés (millor disc de clàssica) i David Mengual Free Spirits Big Band (millor disc de jazz).