19 de març 2015

El ple del Parlament tira endavant la llei per crear Medinyà





Ràdio Sarrià.
El ple del Parlament va tirar ahir endavant la llei per crear Medinyà. La proposició de llei, que va presentar ICV per crear Medinyà i segregar-la de Sant Julià de Ramis, continua endavant. El ple del Parlament va rebutjar ahir a la tarda l'esmena a la totalitat que havia presentat Ciutadans, que va ser l'únic grup que es va mostrar en contra de la proposta de segregació.mentre que els diputats del PP es van abstenir i la resta de parlamentaris CiU, ERC, PSC, ICV i CUP  van votar en contra.
La proposició de llei de Medinyà segueix el seu tràmit al Parlament i es preveu que les properes setmanes passi de nou pel ple del Parlament, per poder-ne tramitar l'aprovació definitiva.
El diputat d'ICV per Girona, Marc Vidal, va ser l'encarregat de defensar ahir  la segregació de Medinyà. Vidal va considerar que es tracta d'un reconeixement "de drets democràtics", ja que el municipi va existir fins al 1972, quan es va annexar amb Sant Julià de Ramis. "Medinyà mai ha deixat de tenir la seva identitat pròpia", i va Vidal explicar que aquesta població es menciona per primera vegada als documents històrics el 1017. "No parteix de zero. El municipi disposa de tot allò que defineix una localitat", va concloure el diputat.
Vidal va afegir que la independència de Medinyà compta amb el suport del territori gironí i de l'administració local (com, per exemple, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal del Gironès i diversos ajuntaments, entre altres institucions). De fet, els diputats de CiU, ERC, PSC i CUP, juntament amb la diputada no adscrita Marina Geli, també van posar de manifest el suport unànime i la reclamació històrica en la segregació de Medinyà. Fins i tot, el diputat del PP per Girona, Sergio Santamaria, va afirmar que Ciutadans "s'equivoca" amb la seva esmena a la totalitat a la creació del municipi de Medinyà, perquè "desconeix la realitat territorial". 
Vidal ha recordat a Ciutadans que l'octubre del 2009, des del ple del Parlament, va donar suport a la segregació de La Canonja, una població del Tarragonès, amb l'argument: "Quan tothom hi està d'acord, creiem que és positiu un projecte de llei". De fet, la proposició de llei que va presentar ICV és pràcticament calcada a la llei que va impulsar la creació de La Canonja. Per tot plegat, l'esmena de Ciutadans en contra de la independència de Medinyà no va prosperar, amb 102 vots en contra, 18 abstencions i 9 a favor.
Entre el públic de la cambra catalana hi havia l'alcalde de Sant Julià de Ramis, Narcís Casassa, regidors del consistori i també membres del col·lectiu a favor de Medinyà independent.
El diputat d’ERC al Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha defensat la creació del municipi de Medinyà. ‘El que volem fer amb el país, ho volem fer arreu: Som partidaris que, si ho vol una majoria, es pugui replantejar el mapa polític-administratiu del país’En el cas de Medinyà les raons pel Sí són clares. ‘Hi ha consens polític. Hi ha unanimitat en el municipi sortint (Medinyà) i en el municipi d’origen (Sant Julià de Ramis)’. Volem que es tramiti la llei, i som partidaris de la segregació dels municipis. A més, per Torrent, la situació i les dinàmiques socioeconòmiques evidencien que són dos pobles diferents. Geogràficament són nuclis molt diferenciats i orogràficament complicats de connectar.A més a més, històricament també hi ha aval, ja que fins el 1972 eren dos municipis. Per altra banda, la sostenibilitat econòmica no té a veure amb la mida del municipi sinó amb l’eficiència. ‘Els estudis econòmics confirmen la capacitat de ser sostenible’.