13 de març 2015

El proper divendres 20 de marçs es produirà un Eclipsi parcial de Sol equinoccial


Ràdio Sarrià.
Segons informa l'Associació d'Astronòmica de Girona el pròxim divendres 20 de març hi haurà un excepcional eclipsi parcial de Sol,  serà parcial des de la nostra posició, quant més al nord ens desplacem, millor el podrem observar. L'Associació Astronòmica adverteix que no es pot observar el sol sense filtres específics.
L'eclipsi serà visible a Europa, i al nord d’Àfrica i Àsia. En la línia de la centralitat (eclipsi total) es troben les illes Fèroe, Dinamarca, on l’eclipsi es podrà veure complet durant 2 minuts i 47 segons; i les illes Svalbard, Noruega, on podran gaudir de l’ombra de la Lluna durant 2 minuts i mig. La franja de totalitat serà de 462 km. d’amplada.
Des de Girona només es veurà aquest eclipsi com a parcial, la Lluna enfosquirà el Sol en gairebé un 64%. A Llagostera l’eclipsi parcial començarà a les 09:12:29.9, el màxim de l’eclipsi es produirà a les 10:18:25.3, amb una magnitud del 70.345% i un 63.731% d’enfosquiment del Sol; i acabarà a les 11:29:25.4. Tot el fenomen tindrà una durada total de dues hores i 17 minuts.
Aquest eclipsi passarà 13 hores després del perigeu de la Lluna (punt més proper a la Terra) i 13 hores abans de la culminació de l’equinocci, quan el Sol està creuant l’equador celeste i la Lluna coincideix en passar per aquest mateix punt eclipsant el Sol. És el primer eclipsi solar equinoccial d’una sèrie de tres en 38 anys. Com que la Lluna està en el seu perigeu, mostrarà un diàmetre aparent lleugerament més gran que el del Sol i el seu contorn depassarà lleugerament el contorn del Sol. Aquest eclipsi solar és excepcional perquè es produeix amb el Sol i la Lluna en l’equador celeste, o sigui en equinocci, de primavera en aquest cas, donant inici a aquesta estació a les 23.45 del dia 20 de març.
La Lluna nova apareix en el mateix meridià celeste del Sol equinoccial cada 19 anys, però no sempre eclipsa al Sol. Sí en aquest cas. I a major escala de temps, la Lluna està en un cicle de tres eclipsis equinoccials que ocorren en el pròxim període de 38 anys (19 + 19, dos cicles “metònics” de la Lluna), i el següent de 2034 és el més precís dels 3, ja que la culminació de l’equinocci amb eclipsi inclòs es veurà des de l’equador de la Terra.
L’Associació Astronòmica de Girona convida a observar-ho de franc des del seu Observatori Can Roig de Llagostera per tal de poder observar l’eclipsi de forma segura des de les 9 del matí fins les 12 del migdia per observar el Sol amb els telescopis equipats amb filtres d’hidrogen i calci-potasi. L’H-alfa permet gaudir de la textura granulosa de la fotosfera solar i apreciar fantàstiques estructures i protuberàncies en moviment sobre el limbe del Sol. En canvi, el telescopi CaK ens permet veure les anomenades “platges”, zones en les que es formaran les futures taques solars per alteracions locals del camp magnètic de la nostra estrella i Projecteran l’eclipsi total a la Sala d’Actes del Centre Cultural Can Roig. L’Observatori i el Centre Cultural Can Roig estan situats al Carrer Lleó I, número 2 de Llagostera.