17 de març 2015

El reggae d'Alpha Blondy cap de cartell del Festival Ítaca on es vendran pomes i no entrades com a protesta per l'abusiu IVA cultural

Ràdio Sarrià.
El festival ÍTACA, Cultura i Acció,  en la seva tercera edició portarà a l’Empordà noms tan reconeguts com Alpha Blondy, La Pegatina, Els Pets, Albert Pla, Juan Diego Botto o Teresa Forcades, entre molts d’altres des d'aquest mes de març a fins al juliol  i omplirà de cultura 8 pobles de l’Empordà amb 10 concerts, 1 obra de teatre, 2 xerrades, 2 exposicions, 1 espectacle familiar, poesia i la mítica pujada al Montgrí.
L’ÍTACA segons els organitzadors, és un crit en defensa de la cultura de qualitat i assequible, on les paraules solidaritat, ecologia, innovació, reivindicació i defensa del territori són presents en cada acció del programa. L’injust IVA cultural pujat al 21% es manté i, per tant, ÍTACA persevera en la reivindicació per la baixada d’aquest impost al 4%. Així, totes les entrades del festival són pomes. D’aquesta manera el públic s’estalvia l’IVA abusiu i paga només el 4%. Perquè la cultura no és un luxe, és un dret! Segons Fran Arnau, director del Festival: “ÍTACA neix de la inquietud per ser partícip dels moviments pel canvi social i millora de la nostra societat. La intenció personal era que també la meva feina fos una eina de treball social. La cultura i la producció d’espectacles haurien de ser un vehicle per fer pensar, aportar idees i col·laborar amb entitats i gent que treballen en aquest àmbit”.
L’espectacular escenari de la Platja de Port Bo és l’espai triat on actuarà el mite de la música reggae, Alpha Blondy. Un cap de cartell amb què ÍTACA fa una forta aposta per la internacionalització, presentant l’únic concert a Catalunya de l’artista reggae més important del moment. Seydou Koné, més conegut com Alpha Blondy, nascut a Costa d'Ivori i que va formar part dels mítics The Wailers, és considerat l'hereu de Bob Marley. Actuarà a Calella de Palafrugell en un concert i entorn únic, on es podrà escoltar el seu nou treball que es publicarà al maig i que l’artista presentarà en exclusiva per a Catalunya a ÍTACA, a l’escenari de les Havaneres.
El Festival ÍTACA s’estrena amb un acte molt ideològic i preàmbul del festival: una xerrada reivindicativa "Nous referents pel canvi social" el dissabte 21 de març a les 19.30h a la sala amfiteatre del Teatre de La Bisbal. L’acte comptarà amb la presència d’Arcadi Oliveres (economista i activista),  Pau Llonch (cantant d’At Versaris), Marta Sibina / Albano Dante  (Cafè amb Llet), Lluís Ciprés (Yayoflautes Girona),  Àlex Romaguera (La Directa) i Mariana Huidrobo (Ciutat Morta).  La xerrada és oberta a tothom i continua a la nit en el que serà el primer concert i l’obertura musical d’ÍTACA 2015.
El col·lectiu Lágrimas de Sangre (LDS) i el grup revelació Bisbalenc, Exèrcit d’Alliberament Musical (EAM), seran els encarregats d’obrir el festival amb un concert de rap combatiu (23h, a la Sala l’Alternativa de La Bisbal).
El 17 de maig III Marxa Popular al Montgrí, sota el lema la cultura no és un luxe! I acompanyats de Berros de la Cort i dels Castellers de Figueres, col·laboracions amb el festival gironí FADE i altres sorpreses per desvetllar.
La música és la gran protagonista del Festival es farà la Batalla de Galls, un torneig que enfronta músics en un escenari transformat en galliner. Cada “gall” hi aportarà les seves millors cançons, una versió del contrari i, sobretot, molt d’humor. La primera Batalla de Galls s'estrenarà amb un acarament musical entre Cris Juanico i Guillamino, dos referents de la música dels Països Catalans, el 22 de maig a La Sala de Torroella de Montgrí. Al final de cada batalla, el públic decidirà quin gall és el rei del corral.
El 5 de juny estrena del nou espectacle d’Anna Roig i l’ombre de ton chien, un espectacle especial, a la Plaça de la Vila de Gualta, en el que celebren els seus 10 anys de carrera amb un repàs dels temes més coneguts de la seva discografia.
El 6 de juny seguint amb la Batalla de Galls, tres cantautors de rabiosa actualitat de l'escena catalana, Joan Colomo, Joan Pons (El Petit de Cal Eril) i Mau Boada (Esperit!) es veuran les cares al “corral” del festival, a La Pera.
Com cada any, el Festival ÍTACA presenta bon teatre de compromís social i ho fa amb "Un trozo invisible de este mundo", de Juan Diego Botto. Una obra commovedora, guanyadora de 4 premis Max (millor espectacle, millor actor, millor autor revelació i millor premi de disseny d’il·luminació), que porta dos anys de gira omplint teatres. Tindrà lloc el 12 de juny al Teatre de Palafrugell. Albert Pla amb el guitarrista Diego Cortés a la plaça del padró de Pals, faran un repàs a i un recorregut pels millors temes de Pla el 13 de juny.
El dia 19 de juny s’ofereix un programa doble especial. A les 19h, Teresa Forcades (Barcelona, 1966) estarà a La Pera, dins la temàtica proposada pel Festival ÍTACA Nous referents pel canvi social. La metgessa, teòloga i monja benedictina és, sobretot, un referent de les noves maneres de treballar a contracorrent, a favor del canvi social i polític. ÍTACA convertirà la plaça de La Pera en una àgora oberta de debat que tindrà com a fil conductor la visió crítica de Forcades en temes com l’educació i la cultura.
El programa continuarà amb Roger Mas que oferirà un concert únic i íntim, en solitari, on repassarà el millor de la seva trajectòria en un marc ben inspirador: el Museu Gala Dalí de Púbol, el 19 de juny.
La programació del festival continua amb la presentació en primícia a les comarques gironines del nou disc de La Pegatina, el grup més internacional de l'escena catalana alternativa.
El 20 de juny a Torroella de Montgrí en un petit festival dins el festival on també hi actuarà Hora de Joglar (Argelaguer) i Ítaca Band (Montcada i Reixac) en una aposta d’ÍTACA pels grups emergents.
El 26 de juny a la Bisbal d’Empordà és el torn d’uns clàssics del nostre país, Els Pets celebren 30 anys damunt dels escenaris. La banda, liderada per Lluís Gavaldà, segueix amb la mateixa energia dels primers concerts i aterra a la fantàstica plaça del Castell on prometen un espectacle únic, amb un disseny especial de llums i projeccions dins la gira Els Pets 3.0. Per celebrar els 9 anys del Jazzpera, el festival porta el 27 de juny a La Plaça Major de La Pera tot un mite de la música i un dels músics de jazz més reconeguts de casa nostra, Carles Benavent. Chick Corea, Paco de Lucía, Camaron o Joan Manuel Serrat són alguns dels músics a qui ha acompanyat aquest geni del baix elèctric. A ÍTACA, Carles Benavent vindrà acompanyat del pianista Roger Mas, i el percusionista Roger Blavia (Carles Benavent Un, dos, tres) i a més en aquest concert comptarà amb una col·laboració molt especial: el trompetista Raynald Colom, considerat el Miles Davis català, un dels músics de jazz més versàtils de casa nostra. A La Pera també recuperarem la Poepera dedicada enguany a Ramon Llull el 28 de juny, un festival musical i poètic, comissariat per Fiona Morrison, amb caire festiu, i amb autors molt variats i reconeguts, sempre dins la poesia més contemporània dels Països Catalans.
Pel que fa a l’ÍTACA Familiar es manté l’aposta per l’obertura de públics amb propostes culturals per a tota la família. Serà el 13 de juny a Pals amb un espectacle d’humor de carrer i gratuït.
ÍTACA continua donant suport a l’art amb dues exposicions: Sinecdòtiques femenines de Laura Salvador al Museu de la Mediterrània- Can Quintana del 16 de maig al 29 de juny  i Cosmos Art de Jordi Bofill del 5 al 28 de juny al Castell Palau de La Bisbal d'Empordà.
El Festival ÍTACA, seguint la seva filosofia de programar bona música a bons preus, ha fet una oferta limitada de llançament de 10€ per les primeres 150 entrades venudes.