13 de març 2015

El sarrianenc Enric Xargay i Enric Cumí pioners a l'Estat per un transplantament renal altruista

Ràdio Sarrià.
Les donacions entre persones que no són familiars són excepcionals, però el receptor el sarrianenc l'Enric Xargay i el donant Enric Cumí van ser els primers de fer un transplantament altruista entre persones que no són familiars de l'Estat.
Fa tretze anys els dos van coincidir en una habitació de l'Hospital Josep Trueta de Girona i va nèixer una relació d'amistat, tres anys després es va fer la donació, L''Enric Xargay es va posar malalt i necessitava diàlisi tres cops per setmana i l'Enric Cumí de Besalú li va oferir un dels seus ronyons. El procés per fer possible la donació es va allargar un any i mig i, a més de les proves mèdiques per confirmar la compatibilitat entre donant i receptor, es va haver de demostrar que es tractava d'una   donació altruïsta sense intercanvi de diners. Ahir es va celebrar el dia Mundial del Malalt Renal i fa deu anys d'aquesta donació altruista. L'enric Cumí "faig una vida completament normal. Aconsello la donació d'organs" i per l'Enric Xargay li va tocar la loteria " la meva vida va canviar per complet gràcies a un gest heroic".
A les comarques gironines hi ha més de 400 malalts renals que necessiten diàlisi per sobreviure i una vuitantena estan pendents de trasplantament. 
El 2014 un total de 43 pacients de Girona va rebre un ronyó, set de les quals eren d'un donant viu la resta eran de cadàvers. A la demarcació de Girona hi ha uns 430 malalts que han estat trasplantats.
Per fer donació en vida, cal tenir els dos ronyons sans i que l'organ sigui l'adequat per el receptor. 
La hipertensió i la diabetis podent causar una malaltia renal.