9 de març 2015

La PAH Girona-Salt s'ha concentrat aquest matí al col·legi d'advocats de Girona

Ràdio Sarrià.
Avui a les 11 del matí membres de la PAH Girona-Salt s'han concentrat al Col·legi d'Advocats de Girona per tornar a reclamar que es posi en marxa a Girona un torn d'advocats/des d'ofici especialitzats en la defensa de les persones afectades per la hipoteca, els lloguers i els alliberaments de pisos buits.
La PAH ha dirigit un escrit al Degà del Col·legi d'advocats on destaca la feina que ha fet durant aquests prop de quatre anys la PAH Girona-Salt per el dret a l'habitatge a les comarques gironines per denunciar i aturar els desnonaments d'habitatges i on denuncia les problemàtiques a que s'enfrontem les persones que no poden fer front als pagaments de les hipoteques d'habitatges, lloguers o que han hagut d'ocupar un habitatge per sobreviure, i que es troben <<que els advocats que en teoria ens haurien de defensar, generalment no saben com fer-ho, no mostren interès i no s'hi dediquen d'una forma eficient i professional i, en definitiva, no ho fan de forma efectiva>>.
Segons la PAH <<També ens trobem sovint que s'assignen advocats de torn d'ofici que tenen els seus despatxos a poblacions allunyades d'on resideixen les persones afectades. Això impossibilita en molts casos la defensa efectiva, ja que la situació de les persones afectades sol ser de molta precarietat econòmica i no permet que es puguin desplaçar. D'altra banda, sabem que els pagaments que perceben els advocats/des a qui s'assignen processos hipotecaris o de desnonaments són molt minsos i a la pràctica també desmotiven als advocats/des assignats i això també és un greu obstacle contra la defensa efectiva>>.
Per la PAH <<en aquests moments, la defensa és més important que mai per les persones afectades, ja que després de les modificacions de les lleis, a les que s'ha vist obligat el govern del PP per indicació del TJUE, hi ha moltes possibilitats per girar la truita i aconseguir lluitar contra el despotisme i la barbàrie dels bancs i grans entitats com la Sareb contra la ciutadania que s'ha vist més greument afectada per l'estafa-crisi, causada en bona part per les mateixes entitats bancàries. A més, durant les setmanes i mesos vinents es preveu que arribin noves modificacions de les lleis, fruit de les interpel·lacions de jutges de l'Estat Espanyol al TJUE. I només amb advocats formats, especialitzats i motivats, les persones afectades tindrem oportunitats de defensa efectiva>>. La PAH també adverteix que "és un delicte per part dels advocats del torn d'ofici agafar les defenses sense exercir-les de forma professional i que, si això segueix succeint d'aquesta manera, acabarem presentant demandes penals contra els mateixos advocats.
La PAH demana en el escrit dirigit al Degà que <<si no hi ha advocats/des preparats que els casos es quedin aturats fins que es puguin assignar a professionals preparats per a dur una defensa efectiva.  Cal tenir ben present que l’article 117 de la Constitució –ara que està tan de moda citar-la– estableix que la Justícia emana del poble i que tota l'Administració de suposada Justícia és qui ha d'estar al servei de la societat i del bé comú i, per tant, aquestes administracions no haurien de servir, com passa ara, per protegir els interessos d'estructures econòmiques que són tòxiques pel poble.>>