11 de març 2015

La segona edició del MOT explorarà la relació de literatura i ciutat a través de converses entre grans autors com ara John Lanchester, Rafael Chirbes, Laura Restrepo

Ràdio Sarrià.
La segona edició del MOT, el Festival de Literatura de Girona i Olot se celebrarà del 9 al 19 d’abril.
L’àmbit temàtic d’aquesta nova edició explorarà la relació entre la literatura i la ciutat sota el títol “Escriure ciutats”.
 La comissaria serpa Mita Casacuberta, professora de literatura contemporània de la Universitat de Girona, i ha preparat un viatge amb més de 40 autors, entre els quals hi ha John Lanchester, Cees Nooteboom, Sorj Chalandon, Rafael Chirbes, Laura Restrepo, Antonio Lobo Antunes, Maurizio de Giovanni, Melania G. Mazzuco, Erik Hazan, Petros Márkaris, Luis Goytisolo o Eduardo Mendoza. L’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha ressaltat que el festival proposa “un passeig deliciós pel planeta literari” i ha destacat la bona resposta del públic i l’èxit de la primera edició que es va celebrar l’any passat, en una fórmula en la qual ha volgut destacar la col·laboració entre dues ciutats i el fet de fer un festival de literatura. En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat el diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Girona, Ramon Soler, que ha assegurat que aquest festival “posa el territori en valor amb una proposta revolucionària” referint-se al fet de fer un festival de literatura.
Del 9 a l’11 d’abril Olot acollirà les conferències i activitats a la Sala La Carbonera, que torna a ser la seu olotina del festival. En canvi, a Girona es canvia d’ubicació: del 13 al 19 d’abril el MOT s’instal·larà a la nova biblioteca Carles Rahola. Mita Casacuberta ha explicat una mica la “ruta” que ha plantejat durant els dies del festival, en què es viatjarà al Londres de Lanchester, al París de Hazan, a la Barcelona de Mendoza, a la Roma de Mazzuco, al Berlín de Noteebom o al Beirut de Chalandon, entre d’altres. “Es tracta de parlar d’aquestes ciutats en relació amb els escriptors que han contribuït a escriure-les, a pensar-les. Són ciutats escrites, són literàries”, ha afirmat Mita Casacuberta.
El coordinador de l’Escola Municipal d’Humanitats de Girona i codirector del festival, Jaume Santaló, ha posat èmfasi en les activitats paral·leles que es proposen en el marc del festival i que han estat organitzades per diferents entitats i equipaments.
El MOT 2014 es va dedicar a la literatura fantàstica i el comissari va ser David Roas. Més de dues mil persones van assistir a les activitats i conferències d’autors com Albert Sánchez Piñol, Anna Starobinets, Cristina Fernández Cubas, Ignacio Padilla, Elia Barceló, Àngel Sala i Fernando Iwasaki, entre d’altres.