8 d’abr. 2015

Inicien una campanya perquè es retiri l'escultura dels Manaies a Girona

Foto: Manaies de GironaRàdio Sarrià.
El monòlid dels Manaies realitzada per l'artista Domènec Fita, que es va instal·lar el dimecres Sant a la nova plaça dels Manaies de Girona per commemorar el seu  75è aniversari ha aixecat certa polèmica a Girona,  per la simbologia religiosa a l’espai públic i el que representa. L'escultura representa un manaia,  una altra la creus dels improperis amb els símbols de la passió i la inscripció Confraria Jesús Crucificat. Manaies de Girona. 1751-1940- 1 IV 2015, fent al·lusió a l’any fundacional de la Confraria, l’any en què es va recuperar la tradició de l’entitat i a la data d’inauguració de la plaça i de l’escultura.
L’editor gironí Quim Curbet ha iniciat una campanya a través de plataforma Change.org per reclamar la retirada immediata de l'escultura. 
L'escultura dels Manaies s’ha instal·lat al costat de l’edifici de la Generalitat, entre la Gran Via Jaume I i el passatge d’Emili Blanch i Roig, 
Segons Curbet «L'Ajuntament de Girona ha instal·lat un monument als Manaies al centre de la ciutat. Deixant de banda la motivació ben dubtosa i inoportuna d'aquest fet, la simbologia que s'hi representa crec que atempta directament contra les relacions entre creients i entre creients i laics. Demano per tant la retirada immediata d'aquesta escultura». Segons assenyala Curbet en la campanya, un dels signants de la petició és l’escriptor Josep Maria Fonalleras, que escriu: «Com a creient i membre de la Confraria, puc entendre una presència discreta dels manaies com a patrimoni ciutadà però no pas una exhibició pública d'una simbologia que no em representa ni com a manaia ni com a creient ni, per descomptat, com a ciutadà. La creu d'improperis enmig de la ciutat, i, a més, sense context bíblic, és del tot prescindible».
També ha demanat la seva retirada el grup municipal de la CUP, que considera que «l’espai públic sempre ha de representar i reproduir els valors cívics que uneixen la societat per sobre de les creences individuals», entenent que «la societat gironina i catalana en el seu conjunt de manera majoritària sempre s’han significat per la seva laïcitat, especialment després dels quranta anys de dictadura, en què l’anomenat nacionalcatolicisme es convertí en la ideologia del règim que es pretenia imposar». Altres regidors gironins també han mostrat el seu rebuig a la iniciativa. 
Segons el president dels Manaies, Narcís Reixach, «cadascú té la seva opinió i els seus gustos», i va demanar que tothom respecti la llibertat d’expressió. «No podem obligar que agradi a tothom» i va assegurar que els Manaies van donar total llibertat a l’artista Domènec Fita a l’hora de fer-la. «No li vam donar cap directriu. Nosaltres només la vam encarregar i entenem que es va inspirar en la nostra manera de funcionar, però òbviament a un artista se li ha de respectar la seva llibertat creativa i no se li pot donar cap mena d’instrucció», segons Reixach.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Bon dia,

Haurieu de posar de qui és la fotografia.

Gràcies per agafar-la del meu twiter.

Arreveure

Ràdio Sarrià ha dit...

En primer lloc disculpes. Ens pots dir el nom de l'autor de la foto per corregir aquest error.
Moltes gràcies.

Ràdio Sarrià ha dit...

Ja ho hem localitzat foto del twitter MANAIES DE GIRONA