14 d’abr. 2015

Nova campanya contra el mosquit tigre a les escoles

Ràdio Sarrià.
Aquest mes de març ha començat la sisena edició del projecte educatiu per combatre la presència del mosquit tigre que mobilitza els alumnes de més de 200 escoles de les comarques de Girona, el 80% de les que hi ha a la demarcació. Aquesta activitat escolar, està organitzada per Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits, i té per objectiu sensibilitzar la població de l'impacte del mosquit tigre en la salut de les persones i el medi natural, a més de donar eines per impedir la reproducció de l'insecte. En una primera fase que comença al mes de març, els tècnics del Servei de Control de Mosquits visiten les escoles,  fan xerrades i tallers als alumnes de 5è. Els hi expliquen què és el mosquit tigre, quin és el seu cicle de vida, quins ambients són els més favorables per al seu desenvolupament i com evitar-ne la reproducció. Els alumnes de 5è també aprenen a identificar les larves de l'insecte i on acostumen a proliferar. En la segona fase del projecte fan el treball de camp, des del Servei de Control de Mosquits es facilita un kit d'entomòleg per a cada alumne per tal que puguin buscar i recollir larves en els seus entorns habituals. Un cop recollides les mostres les fan arribar al Servei de Mosquits, que analitza les mostres i determina quines són realment de mosquit tigre. Després, s'informa els alumnes del resultat de les identificacions.
Segons ens ha explicat Eduard Marquès,  director del servei de control del mosquit tigre, les primeres mostres ja han començat a arribar al Servei de Control i ja s'han detectat larves positives de mosquit tigre i això vol dir que s'haurà de començar aviat la campanya de prevenció.
El programa del mosquit tigre general comença al mes de juny. 
El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i ha colonitzat molts països mitjançant el comerç de pneumàtics i plantes amb aigua. L'estiu de 2004 es va detectar per primera vegada a Catalunya a la població de Sant Cugat del Vallès.
El mosquit tigre deixa les seves larves i ous en qualsevol massa d'aigua petita estancada com gerros, plats de testos, cubells etc.
És actiu de dia i a l'exterior de les cases, i s'amaga en àrees ombrívoles. Fan moltes picades, però a les nostres latituds no són un perill per la salut.
Què fer si el trobem i com eliminar-lo
Per prevenir-ne l'expansió és molt important la col·laboració de tota la ciutadania:
Buidar qualsevol recipient de l'exterior que pugui acumular aigua.
Evitar les acumulacions d'aigua en zones de drenatge o canals de desguàs.
Cobrir els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua
Vigilar les basses petites, buidar-les setmanalment i cobrir-les amb una tela mosquitera.
Mantenir cobertes les piscines, les de plàstic s'han de buidar periòdicament.
Cal tapar els forats dels troncs i les branques dels arbres amb sorra.
Canviar molt sovint l'aigua de les plantes aquàtiques i els plats dels animals domèstics.
Salut
Prevenció i cura de les picades
La picada del mosquit tigre és com les picades dels altres mosquits.
Pica de dia i fa moltes picades que no suposen un ric per a la salut.
A l'exterior porteu roba de màniga llarga, mitjons i pantalons llargs.
Limiteu les activitats a l'exterior al màxim.
Fes ús de repel·lents, però no en nens molt petits.
No poseu el repel·lent a les mans de nens.
No apliqueu repel·lent a la cara i quan entreu en casa netegeu bé, amb aigua i sabó, la pell i la roba.
En cas de picada, renteu-vos i desinfecteu bé la zona.  El tractament és simptomàtic; en cas de persistència de les molèsties, consulteu el vostre metge.