14 d’abr. 2015

La Fundació Pasqual Maragall, a l’Espai Gironès

Ràdio Sarrià.
Un equip de la Fundació Pasqual Maragall per a la recerca sobre l’Alzheimer s’ha desplaçat aquesta setmana a l’Espai Gironès per difondre informació sobre l’entitat i el seu projecte, trobar voluntaris per impulsar les iniciatives d’investigació i també convidar a la població a col·laborar i fer-se soci. La Fundació ha instal·lat una taula des d’on es facilitarà informació al públic fins divendres, de 12 del migdia fins a dos quarts de nou del vespre.
La Fundació Pasqual Maragall va néixer l'abril de 2008, fruit del compromís públic de Pasqual Maragall, exalcalde de Barcelona i expresident de la Generalitat de Catalunya, al anunciar que li havien diagnosticat aquesta malaltia. Des de llavors, treballa per a un futur sense Alzheimer perquè, segons les seves pròpies paraules, enlloc no està escrit que aquesta malaltia sigui invencible.La Fundació aborda els reptes que planteja aquesta malaltia des de l'àmbit de la recerca científica, amb el compromís d'aportar solucions decisives i millorar el benestar de les persones afectades. La seva activitat s’orienta a l'obtenció de nou coneixement científic amb l'objectiu de reduir el nombre de malalts, retardar l'evolució i oferir solucions que millorin la qualitat de vida de les persones afectades i dels seus cuidadors.A nivell científic, la Fundació aposta per la detecció precoç i la prevenció de l’Alzheimer. Ho fa des de la recerca clínica mitjançant l’estudi alfa, una cohort on hi participen més de 2.700 voluntaris adults sans, fills i filles de persones afectades, als quals efectuen un conjunt de proves al llarg de la seva vida (cognició, genètica, neuroimatge...) L'objectiu és conèixer la història natural de la malaltia i detectar factors de risc i indicadors que permetin predir qui desenvoluparà la malaltia i dissenyar programes de prevenció que retardin o frenin la seva aparició. També impulsa un projecte d'atenció als cuidadors de malalts d’Alzheimer en fases avançades amb l’objectiu de facilitar el seu dia a dia i millorar el seu benestar. L’atenció dels malalts d’Alzheimer exigeix una gran dedicació i esforç per part dels seus cuidadors, els quals pateixen un gran estrès emocional i físic. Mitjançant la seva participació en grups terapèutics els cuidadors poden compartir les seves experiències i adquirir les eines per comprendre i acceptar la malaltia.
La Fundació està dirigida pel Dr. Jordi Camí i presidida per Diana Garrigosa, esposa de Pasqual Maragall, que ostenta el càrrec de President d’Honor. Aquesta acció a l’Espai Gironès s’emmarca en la implicació del centre per col·laborar amb entitats que treballen en la millora social. Un exemple és la Fundació Oncolliga Girona, que és referent al nostre territori en el suport als afectats pel càncer, intentant fer més fàcil el dia a dia de qui el pateixen directament i dels qui estan al seu voltant. És per això que l’Espai Gironès s’ha implicat en les seves accions de la mateixa manera que ho ha fet amb altres institucions que treballen per millorar el benestar dels gironins i fer progressar les nostres comarques, com ara Càritas Diocesana de Girona, la Fundació Jaume Casademont, Aldeas Infantiles, AD Iniciatives Socials i la Fundació Astrid 21.