21 d’abr. 2015

L'Hospital Josep Trueta fa una operació a una pacient amb tecnologia 3D pionera a Catalunya

Ràdio Sarrià.
L'Hospital Josep Trueta de Girona ha dut a terme una operació quirúrgica d'otorinolaringologia pionera a Catalunya. Es tracta d'una cirurgia ultrasònica sota control per endoscòpia 3D, que s'aplica per al tractament de malalties de faringe i laringe. La intervenció s'ha fet el dia 15 d'abril i ha conclòs amb èxit. El pacient és una dona de 50 anys que ha evolucionat sense complicacions i que va ser donada d'alta en 72 hores, sense que se li hagi hagut de practicar una traqueotomia. El principal avantatge d'aquest tipus de cirurgia basada en tecnologia ultrasònica, que minimitza la sagnada i el temps quirúrgic, és que pel fet de treballar per orificis naturals no requereix incisions externes. Això ha permès evitar la traqueotomia i escurçar el període d'hospitalització a només 72 hores, respecte als quinze dies de mitjana del procediment estàndard.
La tecnologia 3D permet tractar lesions de les vies aerodigestives superiors d'una forma molt menys invasiva i més segura per als pacients. 
Aquesta setmana es farà una segona intervenció  i la setmana vinent una altra. Per fer aquesta intervenció han treballat en estreta col·laboració els serveis d'Otorinolaringologia de l'IAS i l'ICS Girona i el d'Anestèsia i Reanimació.
La cirurgia transoral mitjançant cirurgia ultrasònica sota control endoscòpic 3D neix com a variant i alternativa a la cirurgia robòtica, que requereix un equipament de cost molt alt, i permet obrir nous horitzons en la cirurgia de cap i coll, segons destaca l'Hospital Universitari Josep Trueta.