10 d’abr. 2015

Una cercavila per carrers del Barri Vell donarà el tret de sortida a les Festes de Primavera de Girona

Ràdio Sarrià.
La Rambla de la Llibertat, el carrer de l’Argenteria, la plaça de la Independència i la plaça dels Jurats seran els escenaris protagonistes de les Festes de Primavera a Girona. Del 17 al 26 d’abril s’han programat una quinzena d’activitats que començaran divendres de la setmana que ve, a les sis de la tarda, amb una cercavila pels carrers de Santa Clara, Pont de Pedra i la Rambla i amb l’espectacle inaugural La tartana, de la companyia Cíclicus. El dissabte 18 d’abril, a la una del migdia hi haurà el ja tradicional acte de penjada del Tarlà al carrer de l’Argenteria, durant el qual es pronunciarà el pregó de les Festes de Primavera, que enguany anirà a càrrec de l’actriu Cristina Cervià.
Segons ha explicat la tinenda d'alcalde i regidora d'Ocupació i Empresa, Marta Madrenas "en els darrers anys hem volgut imprimir cada vegades més un caràcter d’excel·lència a les Festes de Primavera. Hem volgut apostar per la cultura popular de qualitat en aquestes festes, que són d’alguna manera un preludi de Temps de Flors".
Entre la quinzena d’activitats cal destacar dos espectacles premiats i reconeguts per professionals del circ. Per una banda, es podrà veure l’espectacle Roda Món, a càrrec de Mumusic Circus, guanyador del premi del públic a la Mostra d’Igualada del 2010 i del millor espectacle a la fira de Chiclana del 2011, que tindrà lloc el dissabte 18 d’abril a partir de les sis de la tarda a la Rambla de la Llibertat. El dissabte 25 d’abril la plaça de la Independència serà l’escenari de l’espectacle de circ acrobàtic Violeta, del col·lectiu La Persiana, guanyador des dos premis Zirkolika de Circ de Catalunya, el de millor espectacle de carrer i millor música original.El representant de l’Associació de Veïns de la Rambla – Argenteria i de Girona Centre Eix Comercial, Vicenç Pijaume, i el tècnic de dinamització del territori de l’Ajuntament de Girona, Jaume Cruset, han fet un repàs per la quinzena d’activitats que es portaran a terme. El taller de construcció de tarlanets del diumenge 19, la botiga al carrer del dimarts 21 o el mercat de xapes de cava i de joguines de segona mà del dissabte 25 són algunes de les propostes més destacades.
Les festes es tancaran amb la presentació de la Mula Baba, el diumenge 26 d’abril, a càrrec a de l’Associació Baba Babarota i la Girona Marxing Band, guanyadors de la Beca Cultura Popular Jaume Casademont 2014, que vol recuperar la mulassa de Girona com a element de transmissió de cultura popular. Els acompanyaran altres mulasses com la de Reus i la de Sant Feliu de Pallerols i La Poulain de Pézenas, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco l’any 2005 i premi Especial Best 2014 a la qualitat, tradició i estímul europeu.A banda de presentar la programació de les Festes de Primavera d’aquest any, la regidora Marta Madrenas ha explicat també una novetat d’aquest any: el Tarlà de l’Argenteria sortirà quatre cops l’any. Tradicionalment, el Tarlà es penja només durant les Festes de Primavera, però enguany, a través del pla d’ocupació de confecció que es va portar a terme durant el 2014, s’han elaborat tres vestits nous per al Tarlà, a banda del que ja llueix durant la primavera. Així doncs, el Tarlà sortirà a l’estiu, per Sant Joan, vestit de pagès; a la tardor, durant les Fires i Festes de Sant Narcís, vestit de gala, i a l’hivern, durant les festes nadalenques, vestit de patge. Amb aquesta iniciativa tots els nens i nenes de Girona podran gaudir durant quatre cops l’any d’aquesta tradició que volíem que tingués un paper protagonista més gran a la nostra ciutat, ha remarcat la regidora.